Press "Enter" to skip to content

Prirodni fenomen kod Bosanskog Petrovca: Jedinstven prizor “boginjavog krša” iz zraka (VIDEO)

Kada je riječ o čudima prirode Bosna i Hercegovina se može pohvaliti nevjerojatnim krajobrazima i fenomenima koje nudi. Jedan od tih prirodnih fenomena su vrtače Bravskog polja kod Bosanskog Petrovca.

Vrtače ili ponikve su ljevkasta, okrugla ili duguljasta udubljenja u tlu koja su nastala otapanjem vapnenca i dolomita u tektonski razlomljenim područjima.

Ova okrugla udubljenja u zemlji nastaju otapanjem krečnjaka i dolomita u tektonski razlomljenim područjima. Njihova veličina varira, a dostižu promjer veći i od 100 metara. Ono što je posebno karakteristično za njih je veoma plodno tlo, a dubina može doseći i deset metara ili više.

S obzirom na tektonske procese, ova prirodna udubljenja su često “načičkana” jedna uz drugu, pa ih se u narodu još naziva “boginjavi krš”.

Prizor prirodnih udubljenja kod sela Kapljuh u Bravskom polju, koja podsjećaju na pčelinje saće, prostire se koliko ljudsko oko doseže.

Često privlači pozornost prolaznika i posjetitelja, iako trenutno nije dio turističke ponude. No, svakog ko posjeti ovo područje sigurno će ostaviti bez daha, navodi agencija Pixsell čiji je fotoreporter zabilježio ove unikatne prizore.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *