Press "Enter" to skip to content

PROČITAJTE I PODIJELITE: KO OVAJ AJET PROUČI POSLIJE NAMAZA, SAMO GA SMRT DIJELI OD DŽENNETA

Kur’an, sveta knjiga Islama, sadrži izuzetnu mudrost, upute i blagoslove koje su donesene od strane Allaha Poslaniku Muhamedu (neka je Allahov mir i blagoslov na njega). Među mnogim dragocenim ajetima, jedan posebno ističe svojom izuzetnom veličanstvenošću i važnosti – Ajetul-Kursija.

Od Ebu Umamme, poštovanog saputnika Poslanika a.s., prenose se riječi Allahovog Poslanika (neka je Allahov mir i blagoslov na njega) koji je rekao: “Onoga koji iza svakog propisanog namaza prouči Ajetu-l-Kursiju ne dijeli od Dženneta ništa drugo osim smrti.” (Taberani)

Ova izjava ukazuje na ogromnu važnost i duhovnu moć Ajetul-Kursije. Ali što je to što ovaj ajet čini toliko posebnim? Ajetul-Kursija je drugi ajet 255. sure El-Bekare (Al-Baqarah), koja je druga i najduža sura u Kur’anu. Ovaj ajet proslavljen je zbog svoje duboke teologije i predivnog opisa Allaha, Njegove moći i vlasti.

Ovaj ajet uključuje nekoliko ključnih pouka i istina o Bogu. Prvo, ističe da nema boga osim Allaha, koji je jedini i pravi Bog svemira. Drugo, Allah je Živ i Vječan, Njegova prisutnost i moć su uvijek aktivni, i On ne poznaje umor ili san. Treće, On je stvoritelj svega što postoji na nebesima i na Zemlji, te sve što postoji zavisi o Njegovoj volji.

Dalje, ajet naglašava da niko ne može zastupati Njega bez Njegovog dopuštenja. To ukazuje na apsolutnu kontrolu koju Allah ima nad svime u stvaranju i upravljanju univerzumom. Također, Allah je savršeni znalac, On poznaje prošlost, sadašnjost i budućnost, dok ljudi mogu razumjeti samo ono što im On dozvoli. Njegovo znanje je neograničeno, dok je ljudsko znanje ograničeno i prolazno.

Kroz Ajetul-Kursiju, vjernici se podsjećaju na beskrajnu moć i mudrost Allaha te Njegovo neusporedivo znanje. Ovaj ajet je također posebno važan jer donosi posebne blagoslove onima koji ga redovito čitaju, posebno nakon obavljanja namaza. Čitanje ovog ajeta ima duboko duhovno značenje, a vjernicima pruža unutarnji mir, blagoslov i zaštitu.

Zaključno, Ajetul-Kursija je zaista najveličanstveniji ajet u Kur’anu. Njegove riječi otkrivaju neograničenu moć, mudrost i prisutnost Allaha, podsjećajući nas na Njegovu božansku vlast i uputu. Redovito čitanje ovog ajeta pruža duhovnu snagu i vodi vjernike prema Džennetu, obećanom mjestu vječnog blaženstva i sreće u prisutnosti Gospodara svih svjetova. Stoga, neka nam Ajetul-Kursija bude svjetionik i vodič na putu ka duhovnom uzdizanju i bliskosti s Allahom.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *