Press "Enter" to skip to content

Pročitajte šta samo jedna kašičica meda dnevno uradi za vaš organizam

Allah, dž.š., kaže: „ Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: “Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!” Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju.“ En-Nahl, 68-69.

Uz med ćete ojačati svoj imunitet, pamćenje, ukloniti višak kilograma i riješiti se stresa.

Ako ga koristite baš svaki dan, ali u umjerenim količinama, pokazat će vam šta sve može učiniti za vaše tijelo.

Med čisti, štiti i liječi rane, a u njezi kože koristi se širom svijeta. U njemu se nalaze razni proteini, hidrogen i glukonska kiselina koje liječe sitne ranice, ali i akne. Njegove aminokiseline obnavljaju tkivo i održavaju potkožna vlakna čvrstima. Bogat je melatoninom koji naše tijelo otpušta tokom sna i koji pomaže koži da izgleda zdravije.

Naše je tijelo svaki dan pod utjecajem štetnih toksina koje unosimo hranom i pićem. No pri detoksikaciji nam može pomoći svakodnevno konzumiranje meda. On je pun flavonoida koji ublažavaju neravnotežu radikala, toksina i antioksidanta, a koja vodi oštećenju tkiva.

Jedna je studija pokazala da med pomaže pri smanjivanju intoksikacije alkoholom i ubrzava proces njegovog uklanjanja iz krvnih sudova. Šećer iz meda preliven preko banane, kao odlično rješenje za mamurluk, brzo šalje glukozu u krv i pomaže vam da se vratite u normalu.

Među najstarije, a isprobane metode koje uspavljuju je konzumacija meda prije odlaska u krevet. Toplo mlijeko ili čaj od kamilice s nekoliko kašičica meda uzrokuje otpuštanje insulina koji u mozak šalje triptofan. On je pak zaslužan za otpuštanje serotonina koji postaje melatonin i regulira ritam spavanja.

Baš zato što tako djeluje na san, med će smanjiti i nivo stresa s kojim se svakodnevno susrećete jer će omogućiti dovoljnu količinu kvalitetnog sna.

Visok nivo holesterola može biti fatalan jer uzrokuje srčane i moždane udare. A redovna konzumacija meda ograničava povišenje glukoze u krvi te smanjuje ukupan nivo holesterola i triglicerida, pokazala je studija.

Pun antioksidanata i antibakterijskih svojstava med je pravi način za jačanje imuniteta koji je ugrožen zbog manjka sna, neodgovarajuće ishrane i velike količine stresa.

Antioksidanti u medu povezuju se sa smanjenim rizikom od pojave srčanih bolesti, pokazala je studija. Med sadrži flavonoide koji se ponašaju kao oksidanti i utiču na smanjenje mogućnosti nastanka čepova u krvotoku.

Antibakterijska svojstva meda štite naše tijelo čak i od ešerihije koli i salmonele te ih se rješava ako naiđe na njih u probavnom sistemu. Ako medom zamijenimo šećer, sprečavamo pojavu nekih toksina i pojačavamo crijevnu mikrofloru.

Poznata vam je kombinacija meda i limuna? I zaista djeluje, jer kako je pokazala i studija, med je djelotvorniji od nekih lijekova protiv kašlja. Uostalom, ako ste to već isprobali i djeluje, nauka vam to ni ne treba potvrditi, piše “Avaz“.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *