Press "Enter" to skip to content

PROFESORICA I KNJIŽEVNICA IZ BIH RAZGOVARALA SA BIDENOM: “OBEĆAO JE DOK JE NJEGA, GENOCID SE NEĆE PONOVITI”

Amra Šabić-El-Rejes (Rayess), ugledna profesorica i književnica iz BiH koja živi u SAD na Facebooku je objavila da je sa predsjednikom SAD Džo Bajdenom (Joe Biden) razgovarala o stanju u Bosni i Hercegovini.

– Danas sam bila gost na govoru Predsjednika SAD, Joe Bidena u New Yorku u toku kojeg je najavio da će SAD investirati 80 milijardi dolara u istraživanja i inovaciju i 50 milijardi dolara u proizvodni sektor SAD. Imala sam čast razgovarati sa Predsjednikom Bajdenom o mom radu u polju inovacije u obrazovanju i prevenciji nasilja na Columbia Univerzitetu.

Zabrinutost za dešavanja u BiH

– Pored toga nisam mogla da u razgovoru sa predsjednikom Bajdenom ne izrazim svoju veliku zabrinutost za dešavanja u Bosni i Hercegovini. Tražila sam od njega da osigura da se genocid nikad ne ponovi. Predsjednik Bajden je kategorično obećao da dok je njega to sigurno neće dozvoliti. U jednom vrlo emotivnom momentu je izrazio koliko mu je stalo do BiH.

Puno toga bih mogla reći nakon susreta sa predsjednikom Bajdenom i našeg iskrenog i emotivnog razgovora. Mnogo toga zadržat ću za sebe, ali želim vam reći da osjetim iskrenosti i duboku emotivnu vezu predsjednika Bajdena za BiH.
Odgovornost da kažem

Nažalost, takvu iskrenost i emotivnu vezu ne vidim među mnogim političarima u BiH. Sve sto se dešava u BiH je odgovornost propale diplomatije i politike u BiH i upravo onih koji pasivno gledaju šta drugi rade Bosni i Hercegovini i njenom narodu. Neki bi se radije svađali oko glasova i fotelja dok im drugi kradu bh. budućnost. Pitam se zaista na šta su političari u BiH potrošili zadnjih nekoliko decenija? Šute i staraju se o sebi dok im susjedi dernek u kući spremaju.

Da vas još jednom podsjetim, niti sam diplomata, niti političar, niti mi je u opisu posla da ikad bilo šta na temu BiH i našeg naroda kažem bilo kome bilo gdje, ali mi je u srcu duboko usađena odgovornost da kao čovjek kažem nešto kada vidim nepravdu prema bilo kome pa naravno i prema mom narodu na koji sam ponosna i od kojeg sam potekla – navela je.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *