Press "Enter" to skip to content

PROGNOZA METEOROLOGA: Prava zima kreće tek od polovine 12. mjeseca i od Nove godine nadalje!?

Foto: Ilustracija
Kako je poznato, fenomeni El Niño i La Niña su glavni, prirodni pokretači klimatskog sistema Zemlje. A, kako piše Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna, godine sa slabijom, ili srednje jakom La Niñom u gotovo 80% slučajeva su vrhunac zimskih uzbuđenja čak i ekstrema donijele tek od sredine i posebni u drugom dijelu zime.

Naime u čestim situacijama u drugome dijelu jeseni i samim početkom klimatološke zime polarni vrtlog je bio jak s tendencijom tranzicije ka Sibiru. Od polovine 12. mjeseca situacija se mjenja, a posebno od kraja 12. mjeseca dolazi do jakog zagrijavanja u stratosferi i onda se svašta može izdogađati u 1 i 2. mjesecu.

Također uzročno posljedično dolazi do enormnog jačanja Sibirsko-skandinavske anticiklone koja gura taj vrlo hladan sibirski zrak nad kopno Starog kontinenta, navodi spomenuti izvor i zaključuje:

– Bilo bi neozbiljno potpuno otpisati 12. mjesec, ali ako ćemo analizirati slične situacije kroz prošlost, onda prava zima kreće tek od polovine 12. mjeseca i od Nove godine nadalje!?

(Doznajemo.com)

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *