Mnoge predaje govore o njemu, a u jednoj od njih stoji da je na njegovu čelu napisano: Kaf, fa i ra (Kafir), tj. nevjernik, i to će svaki musliman moći pročitati!

U predaji od Umm Šerika stoji da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ljudi će od Dedžala u brda bježati.” Umm Šerik je, tada, rekla: „Božiji Poslaniče, gdje će tada biti Arapi?” “Njih će tada malo biti“ – rekao je Poslanik.  Meni se čini da je Dedžal jedan od jevrejskih vođa, a možda čak i jedan od njihovih starih, velikih učenjaka, koji predstavlja izopačenost jevrejske savjesti i njene odvojenosti od Allaha, džellešanuhu, ili, štaviše, njeno neprijateljstvo prema Njemu.

Njegova priča koja se dešava tik pred Sudnji dan predstavlja završetak surove borbe između sljedbenika triju vjera. Jevreji pod vođstvom svog antihrista pokušavaju dobiti vlast i nadmoć, kršćani se pridržavaju svojih ikona, trojstva, krstova, svojih poznatih društvenih običaja i podržavaju Jevreje u borbi protiv Arapa.

Muslimani će biti podijeljeni u brojne frakcije: biće i onih koji će za borbu i život žrtvovati, a i onih zavedenih koji će kao ludi tumarati tamo-amo. Kada se rasplamsa vjerski sukob sa istoka će krenuti crvene vojske jedna za drugom, grupa za grupom i ništa ih neće moći odvratiti… U mnoštvu ovih nereda sići će Isa, sin Merjemin, da pomogne vjerovanju u jednog Boga.

Potvrdit će poslanstvo zadnjeg Poslanika i ubiće božanstvo Jevreja, a zatim će se sa muslimanima suprotstaviti crvenom napredovanju, napredovanju Je’džudža i Me’džudža, sve dok ih Allahovom voljom ne uništi. To je ono što sam razumio iz velikog broja hadisa u kojima su prenosioci različito prenosili iste fraze i u kojima ima nekih sumnji. U Časnom Kur’anu postoje sažeta kazivanja o jednom dijelu onoga što smo razumjeli.

www.putem-islama.com

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara