PROPIS POVEĆANJA GRUDI AKO JE JEDNA DOJKA VEĆA

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!

PITANJE:Esselamu alejkum.

Moja sestra želi da poveća sebi jednu dojku jer joj je manja od druge, ali iako sam čitao o dozvoljenim i zabranjenim operacijama nisam siguran šta da joj savjetujem. Možda bi trebao navesti da je ona s time rođena. Hvala unaprijed.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Učenjaci plastične (hirurške) operacije uljepšavanja fizičkog izgleda muška ili ženska dijele na dvije vrste.

Prva – koje imaju za cilj uljepšavanje izgleda ili podmlađivanja starijih osoba.

Poput uljepšavanja nosa, vilice, dojki, klempavih ušiju, stomaka, zadnjice i slično, uljepšavanja lica, zadnjice, ruku i nogu, obrva i slično. .

Hirurški zahvati ove vrste nisu motivisani nuždom niti šerijatski opravdanom potrebom, nego je njihova suština mijenjanje Allahovih stvarenja shodno strastima i prohtjevima ljudi te zbog toga i nisu dozvoljene.

Da nije dozvoljeno mijenjati Allahovo stvaranje, tj. Allahova stvorenja kakvim ih je Allah stvorio, na to ukazuju sljedeći ajet i hadis.

Detaljnije o tome na ovom linku:

https://www.ehlus-sunne.ba/index.php/savremena-pitanja-aktuelno/622-propis-operacije-iskrivljenog-nosa

Druga – operacije koje se vrše sa ciljem otklanjanja tjelesnih mahana, nedostataka i anomalija koje su rezultat nekih bolesti, poput odsijecanja dojke radi otklanjanja raka dojke, saobraćajnih ili drugih nesreća, prirodnih katastrofa, požara i slično, kao i urođenih ili stečenih tjelesnih mahana (anomalija) poput šestog prsta na ruci i slično.

Ova vrsta plastičnih operacija je dozvoljena jer se sa njom ne namjerava mijenjanje Allahovog stvaranja, koje je zabranjeno u gore spomenutim šerijatskim tekstovima, nego otklanjanje mahane.

Dokaz za njihovu dozvolu je hadis.

Detaljnije o tome na ovom linku:

https://www.ehlus-sunne.ba/index.php/savremena-pitanja-aktuelno/622-propis-operacije-iskrivljenog-nosa

Nakon gore navedenog, nema smetnje da tvoja sestra izvrši spomenutu operaciju, jer potpada pod drugu dozvoljenu vrstu oparacija.

Ve billahi tevfik.

Zijad Ljakić

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!

Iznesite svoje mišljenje

Komentara