Press "Enter" to skip to content

Provjerili smo do kad vrijede testiranja Antigen testom na ulazu u Sloveniju

Republika Slovenija je od 02. januar 2021. godine uvela testiranje Antigen testovima prilikom ulaza u Republiku Sloveniju iz trećih zemalja odnosno zemalja visokog rizika. Razlog uvođenja testiranja na granicama Antigen testovima na određenim državnim granicama je borba protiv širenja Corona virusa u Republici Sloveniji za kojeg smatraju da dolazi iz zemalja sa istočne strane granice Republike Slovenije.

Povezano:

– Nova pravila koja su aktuelna pri ulazu u Republiku Sloveniju

Kako su najavili na sastanku održanom prije zvanične provodbe novih odluka, testiranje na određenim granicama prilikom ulaza u Republiku Sloveniju trajat će do 13. januara 2021. godine ali postoji mogućnost produljenja o kojem će se odlučiti na sastanku koji će se održati 11. januara 2021. godine, potvrđeno je iz izvora blizak Vladi Republike Slovenije za GPMaljevac.NET.

Također, na naš upit da li Antigen testovi vrijede, primjera radi u firmama nakon testiranja na granicama odgovoreno nam je da Antigen testovi prilikom ulaza u Republiku Sloveniju vrijede isključivo za ulaz u Republiku Sloveniju iz trećih zemalja kako bi se izbjegla karantena u trajanju od 10 dana koja se može prekinuti negativnim PCR testom nakon petog dana boravka u karanteni.

Napominjemo, desetodnevnu karantenu nakon petog dana sa negativnim PCR testom mogu prekinuti samo državljani Republike Slovenije, dok strani državljani sa radnim dozvolama i dozvolama za boravak u Republici Sloveniji moraju provesti 10 dana u karanteni i ne mogu je prekinuti negativnim testom.

Podsjetimo, Vlada Republike Slovenije donijela je odluku u kojoj su se izjasnili da testovi iz trećih zemalja ne priznavaju na granicama pri ulazu u Republiku Sloveniju, već isključivo priznavanje PCR testova je iz zemalja EU ili zemalja Šengena.

Dakle, testovi napravljeni na određenim granicama vrijede samo za ulaz u Republiku Sloveniju kako bi se izbjegla desetotnevna karantena a nikako se ne mogu koristiti u druge svrhe.

Dodajmo da PCR testovi napravljeni u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i drugim državama za sad ne vrijede prilikom ulaza u Republiku Sloveniju ali to ne znači da uskoro neće vrijediti o čemu će te biti obavješteni na Facebook stanici Granični prijelaz Maljevac preko portala GPMaljevac.NET.

gpmaljevac.net

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *