Press "Enter" to skip to content

PROVJERITE U KUHINJI: IMATE LI OVE PROIZVODE, ODMAH IH BACITE U SMEĆE, MOGU BITI OPASNI PO ZDRAVLJE!

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučene dječje kaše porijeklom iz Austrije u kojima je utvrđena prisutnost okratoksina A, koja nije u skladu s propisima o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani.

Okratoksin A (OTA) je sekundarni toksični metabolit kojeg proizvode plijesni rodova Aspergillus i Penicillium. OTA kontaminira poljoprivredne usjeve i može biti prisutan u žitaricama te proizvodima životinjskog porijekla proizvedenim iz kontaminiranih sirovina. Uvršten je u skupinu mogućih ljudskih karcinogena (grupa 2B) s nefrotoksičnim, neurotoksičnim, mutagenim, karcinogenim, teratogenim i imunosupresijskim djelovanjem. Upravo zbog moguće prirodne kontaminacije žitarica i krmnih smjesa namijenjenih hranidbi životinja za proizvodnju mesa te mogućeg direktnog unošenja u organizam čovjeka putem kontaminirane hrane, OTA predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životinja.
Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa sljedećim podacima:

Naziv proizvoda (kao na oznaci): „Bio Kinderporridge Apfel-Pfirsich/Bio nemlecna ovesna kase s prichuti jablka a broskve 200g“
Brand: dm babylove
Kategorija proizvoda: žitarice i pekarski proizvodi

Upotrebljivo do: 14.05.2023.

Lot: JC 18:51

Porijeklo: Austrija

Proizvođač: Gittis Naturprodukte GmbH, Halleiner Landesstraße 57 Puch bei Hallein 5412 Austria
Uvoznik u Bosnu i Hercegovinu: dm drogerie markt d.o.o., Lužansko polje 40b 71210 Ilidža

Sve raspoložive informacije o proizvodu, sukladno važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno izvještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Hepatitis A u zamrznutom voću
Pored toga Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno smrznuto voće porijeklom iz Poljske u kojem je utvrđena prisutnost virusa hepatitis A.

Virus hepatitisa A prenosi se kontaminiranom hranom, vodom ili direktnim kontaktom s inficiranom osobom. Razdoblje inkubacije varira u rasponu od 15-50 dana. Simptomi oboljenja obuhvaćaju temperaturu, malaksalost, gubitak apetita, dijareju, mučninu, želučane tegobe i žuticu. Svi oboljeli ne razviju simptome, a simptomi se češće ispoljavaju kod odraslih, nego kod djece.
Naziv proizvoda (kao na oznaci): ARDO FRUITBERRY MIX
Brand: ARDO

Porijeklo: Poljska

Pakiranje: 4×2,5 kg (plastične vrećice)

Upotrebljivo do: 11.05.2024.

Uvoznik u Bosnu i Hercegovinu: MEGAMIX D.O.O., Rajlovačka bb, 71000 Sarajevo

Sukladno važećim propisima, informacije potrebne za identifikaciju proizvoda i utvrđivanje sljedivosti dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini.
Obavijest se odnosi isključivo na proizvod s naprijed navedenim podacima!
Također, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučen dječji sok od jabuke porijeklom iz Mađarske u kojemu je utvrđena prisutnost stranih tijela sa magnetnim svojstvima. Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa sljedećim podacima:

Naziv proizvoda (kao na oznaci): “Sok Słodkie Jabłka HIPP BIO po 4. miesiącu” (Sok od jabuke HIPP BIO nakon 4. mjeseca)
Brand: HIPP

Porijeklo: Mađarska

Pakiranje: 0,2 l

Rok upotrebe: 31.10.2023.

Lot: LA98967

Uvoznik u Bosnu i Hercegovinu: Ataco d.o.o., Knešpolje b.b., 88220 Široki Brijeg

“S obzirom na prisutnost stranih tijela, proizvod nije u skladu s odredbama Zakona o hrani („Službeniglasnik BiH“, broj 50/04).
Sve raspoložive informacije o proizvodu, sukladno važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno izvještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *