Press "Enter" to skip to content

Prvi čovjek sa područja bivše Jugoslavije koji je na hadž otišao automobilom

Midhat Husejnefendić je prvi Tuzlak koji je vozio prvi gradski taksi, u Tuzlu je donio i prvi tranzistor, te otvorio prvu autopraonu.
Ujedno je bio i prvi čovjek s područja bivše Jugoslavije koji je automobilom otišao na hadž 1961. godine.

On je tada s još trojicom Tuzlaka sjeo u automobil i krenuo put Mekke. Ispratile su ga stotine sugrađana koji su mu se divili, dok je porodica strahovala da li će uspjeti i da li će se vratiti.

Put od Tuzle je vodio preko Bugarske, Turske, Sirije, Jordana, Iraka do Saudijske Arabije. U to vrijeme nisu bili izgrađeni putevi preko pustinja niti je bilo sistema navigacije koji bi usmjeravao kako doći do željene destiancije. Midhat je uz sebe imao kompas koji mu je pokazivao kojim smjerom treba ići. Točkovi su zapinjali u pijesku pa su noći provodili pod vedrim nebom spavajući na dekama koje su ponijeli sa sobom.

Putovanje je trajalo dva mjeseca, ali Midhat je uspio doći u Mekku i obaviti svetu dužnost. Kada se vratio dočekan je s velikom radošću. No, Tuzlak se nije zaustavio na tome.

Po povratku, odlučio je kupiti tri kombija kako bi idući put moglo ići više njegovih sugrađana na hadž. To je i uradio, te je idući put s njim otišlo 18 Tuzlaka.

Akos

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *