PRVI PUT SJELA ZA VOLAN PA POGINULA: Par dana od najave ukidanja zabrane zabila se u betonski blok

Jedna je žena poginula u prometnoj nesreći u Saudijskoj Arabiji tijekom prvog sata vožnje i to samo nekoliko dana nakon što je ta zemlja najavila ukidanje 60-godišnje zabrane ženama da voze.

Vozačica, koju je vožnji podučavao suprug, po prvi put je sjela za volan u Džedi, u blizini Crvenog mora, a ubrzo se zabila u betonski blok, piše Mirror.

Očekuju ukidanje zabrane

U Saudijskoj su Arabiji mnoge žene već neko vrijeme ilegalno vozile u iščekivanju ukidanja šest desetljeća stare zabrane. Saudijski kralj Salaman objavio je prošlog tjedna da će od lipnja 2018. dopustiti i ženama da voze.

Zbog ove kontroverzne zabrane Saudijska Arabija je jedina država u kojoj ženama nije dozvoljeno imati vozačku dozvolu.

Zadnjih su se godina ženska prava u Saudijskoj Arabiji dramatično promjenila. Do 2015. nisu smjele glasovati ni biti birane na izborima, a sada je gotovo 20% vladinih službenica žene.

Više od 60% žena starijih od 25 godina sada imaju i sekundarno obrazovanje.

Veće podrška izvan, nego unutar zemlje

Saudijska Arabija pokrenula SMS sustav za praćenje žena

Odluka o ukidanju zabrane dočekana je s dobrodošlicom u inozemstvu, ali u zemlji se očekuju vruće rasprave. Tako je prije par tjedana viši saudijski vjerski vođa rekao kako žene ne bi smjele voziti jer “imaju samo četvrt mozga”.

Šeik Saad al-Hadžari uzmeđu ostaloga je ustvrdio kako ženama “nedostaje intelekt”, no njegove su izjave doživile teške kritike, između ostaloga i da krivo interpretira islam.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara