Press "Enter" to skip to content

PRVO ZIMA, PA TEK ONDA JESEN: Riječ je o najobilnijem snijegu u septembru ikad, a na sjeveru…

Prethodnih dana preko sjeverne Evrope prolazio je snažan ciklon. On je u svom zadnjem dijelu uslovio prodor polarnog vazduha, pa je na sjeveru Švedske i Finske pao obilni snijeg.

Riječ je o najobilnijem snijegu u septembru, a na sjeveru Finske palo je čak 38 cm snijega, koliko je izmjereno i u švedskom gradu Kiruna. Inače, riječ je o jednom od najhladnijih mjesta zimi u Evropi, gdje temperature padaju i ispod -50 stepeni. Ovakav obilni snijeg nikada nije do sada zabilježen u Laponiji u ovom dijelu godine.

Snijeg je zabijelio mnoge predjele na ovom području, a padao je i na sjeverozapadu Rusije i na obali Barencevog mora i u ruskom gradu Murmansk.

Jako zahlađenje donijelo je temperature ispod 0 stepeni.

Snijeg je izazvao velike probleme u saobraćaju. Inače, prosječna maksimalna temperatura za ovo doba godine u Laponiji je oko 8 stepeni, a ujutro oko 2 stepena.

Snijeg nije neuobičajena pojava na kraju septembra u Laponiji, ali su rijetke obilne količine, prenose agencije.

I dok je jako zahlađenje zahvatilo sjever, na jugu Skandinavije bilo je osjetno toplije, uz temperature od 15 do 20 stepeni, pa tako ovo zahlađenje nije prodrlo do juga Švedske i Finske.

Već od danas toplije je i na sjeveru Skandinavije, pa će kiša topiti snježni pokrivač, a temperatura će biti od 5 do 10 stepeni.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *