Press "Enter" to skip to content

Puhovski: Ako krene dalje, Putin neće prvo u Poljsku. Ova zemlja će biti ključna

POLITIČKI analitičar i umirovljeni profesor Žarko Puhovski za N1 Newsroom komentirao je situaciju u Ukrajini.

“Nijedan novinar nije u Moldaviji, a to je sada ključno mjesto. Oni imaju teritorij koji bi mogao doći u direktan doticaj s ruskim trupama. Ako bude dalje sukoba, neće ići u Poljsku, nego u Moldaviju jer ona nije u NATO-u. Nitko ne razmišlja što će biti s Moldavijom i Rumunjskom te ima li tu neke mogućnosti za ujedinjavanje.

Istovremeno, već dvije godine albansko-kosovska granica prestaje postojati i to je prošlo u potpunoj tišini. Kosovo je međunarodno-pravno gledano presedan. Putin se pozvao na Kosovo. To ne opravdava Putina, ali nitko ne objašnjava zašto je to bio specifičan trenutak za takvo što”, kaže Puhovski.

“Rat primitivizira društvo. Svi su problemi jednostavni, ali su nerješivi. Zato me brine ta fokusiranost na rat”, kazao je.

“Što će nama taj NATO ako nas ne može štititi gdje to ne možemo sami?”
Ukazao je i da, osim članka 5, NATO ima i druge članke koji govore o kolektivnoj obrani.

“NATO ima taj sustav kontrole neba. Ova letjelica jest problem NATO-a. Ako je netko to napravio hotimično, napravio je da ispita koliko je vrijeme reakcije zaštitnih službi. To je ispipavanje pokazalo očitu nespremnost. I sada se postavlja pitanje što će nama taj NATO ako nas ne može štititi tu gdje to ne možemo sami?” kazao je Puhovski.

Ipak dodaje da, kakav god bio NATO i bez obzira na to što je izazivao lošu situaciju mjesecima oko Ukrajine, rat je izazvao Vladimir Putin.
“Taman da je sve istina što je Putin rekao, to nije opravdanje za rat. Nije bilo masovnih ubijanja civila. To je ista priča kao kod Miloševića. Istu priču je imao i SAD kada je išao u Vijetnam”, smatra Puhovski.

“Putin se ponaša iracionalno”
Rusku invaziju vidi kao loše ponavljanje austro-ugarske situacije iz 1914. godine.

“Srbija je tada prihvatila sve osim jedne točke iz njihovog ultimatuma. Krenuli su u rat i nisu dobili ništa, a izgubili su državu. Putin je sve dobio prije rata i sada je krenuo u rat u kojem ne može dobiti ništa više. To je potpuno iracionalno. On čeka neki grad Mariupolj ili nešto slično da proglasi pobjedu”, kazao je Puhovski.

Kao pozitivnu značajku ove situacije vidi to što se pokazalo da je ruski imperijalizam kao “tigar od papira”.

“Prije toga u Afganistanu se američki imperijalizam pokazao tigrom od papira. Ostaje pitanje hoće li se krug zatvoriti pa da Kina pokuša učiniti isto u Tajvanu, pa da i ona postane tigar od papira. Ako to ne učini Kina, ona je veliki dobitnik ovog sukoba. Pokazalo se da imperijalističke sile gube ratove. Pokazalo se da kapitalizam uspijeva iz društva, a ne vojskom, a socijalizam ni na jedan način”, kazao je.
Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *