PUSTITE ČAŠU (pročitajte obavezno)

Profesor započe čas tako što uze u ruku čašu punu vode. Podiže je u vis tako da svi mogu da je vide i upita: – Šta mislite, koliko je teška ova čaša?
– 50 gr,…100 gr, … 125 gr… – nagađali su studenti.
– Istina je ustvari da ni ja sam ne znam. I dok je ne izvagamo, ne možemo biti sigurni. – rekao je profesor. Ali ja sam hteo da vas pitam nešto drugo. Šta će se desiti ako držim ovako p…odignutu čašu, recimo, nekoliko minuta?
– Ništa! – odgovoriše studenti.
– Dobro. A šta će se desiti ako držim ovako podignutu čašu celi jedan sat? – ponovo zapita profesor.
– Počeće da vas boli ruka – brzo odgovori jedan student.
– Tačno. A sada, šta će se desiti ako je držim ovako celi jedan dan?
– Ruka će početi da vas jako boli, a od takvog napora moguće je da će vam se ukočiti mišići, pa čak i da će vam se ruka paralizovati. I vrlo je verovatno da ćete osetiti potrebu da hitno odete kod lekara.
– Vrlo dobro. – nastavio je smireno profesor. – A dok se sve to dešava, šta mislite da li se promenila težina čaše?
– Ne! – odgovoriše svi u glas.
– Pa šta je onda uzrok boli u ruci i grčenju mišića?!
Studenti se nađoše zbunjeni, situacija im je već ličila na zagonetku i svi zdušno počeše da traže odgovor.
– Šta ja treba da uradim, da bih se oslobodio bola i tereta u ovoj situaciji? – nastavi profesor.
– PUSTITE ČAŠU! – čuo se odednom odgovor iz amfiteatra.
– Daaaa, to je to. To je odgovor. Pustite čašu! – poskočio je profesor. – To isto se dešava i sa vašim problemima u životu i sa vašim teškim mislima. Misliti o njima nekoliko minuta je normalna stvar, i u tome nema ništa neispravno ili pogrešno. Ali ako ih zadržavate u vašem umu neko duže vreme, osetićete BOL. A ako to radite jako dugo, previše dugo – osetićete se paralizovano, tj. nećete biti u stanju da radite bilo šta drugo. Vrlo je važno je da razmišljate o određenim događajima ili doživljajima u vašim životima i da izvodite zaključke iz njih, no još je važnije znati kako osloboditi um od tih problema na kraju svakog dana…da ih “pustite da padnu” pre nego što utonete u san. Tako ćete sebi uštediti veliki stres i napor i svako jutro ćete se buditi sveži, vedri i odmorni. Osećaćete se ispunjeni novom snagom i lakoćom da prevazilazite sve životne izazove, bez obzira u kakvoj se situaciji našli. I zato upamtite: PUSTITE ČAŠU NA KRAJU SVAKOG DANA!

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara