Putin poručio Dodiku da “digne ručnu”

Razgovor lidera RS Milorada Dodika i Vladimira Putina u Moskvi protekao u prijateljskim tonovima, ali je Putin od Dodika tražio da “digne ručnu”, piše “Blic”.

Osim toga, kako navode pozivajući se na dobro obavještene diplomatske izvore, Putin je od Dodika tražio i da smanji zapaljivu retoriku i ličnim primjerom relaksira zategnute odnose Srba i Bošnjaka.

Priča o referendumu između Dodika i Putina trajala je samo nekoliko minuta, navodi “Blic”.

Nakon što je predsjednik RS ruskog lidera informisao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, kako je naveo, pokušajima Bošnjaka i jednog dijela međunarodne zajednice da ospore održavanje referenduma o Danu RS, Putin je Dodiku prenio principijelnu podršku Rusije.

Međutim, šef ruske države je predsjedniku RS prenio i to da njegova zemlja očekuje smirivanje tenzija u BiH, odnosno da od Dodika kao i svih ostalih političkih lidera u regionu očekuje blaži rječnik, otkrivaju sagovornici “Blica”.

Predsjednik Rusije bio je izričit u poruci predsjedniku Republike Srpske da svojim postupcima i izjavama mora da doprinese smirivanju situacije u Bosni i Hercegovini i regionu i smanjenju napetosti između Srba i Bošnjaka prenosi dnevni avaz.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara