Press "Enter" to skip to content

Putin postavio Europi ultimatum oko plina, svi ga odbili. Što sad?

RUSKI predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas odluku kojom se od stranih kupaca zahtijeva da od 1. travnja plaćaju u rubljima za ruski plin ili im prijeti obustava ugovora, što je potez koji europske države smatraju ucjenom.
Taj potez predstavlja odmazdu za sankcije Zapada uvedene Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu. Moskva, koja kaže da provodi “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, opisuje zapadne mjere kao ekonomski rat.

Natjerati zapadne zemlje da plaćaju u rubljima ublažilo bi utjecaj sankcija na ruske strane rezerve i ojačalo rubalj. Do sada je ove godine Europa potrošila 200 do 800 milijuna eura dnevno na ruski plin, a pretvaranje tog iznosa u rubalj bilo bi ogroman poticaj.

Više od 40 posto plina dolazi iz Rusije
Europa se uvelike oslanja na Rusiju za svoje energetske potrebe i više od 40 posto plina dolazi iz Rusije. Ako Moskva odluči zatvoriti slavine, to bi moglo izazvati nestašice, zatvaranje tvornica i velike cijene energije u cijeloj regiji.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, već je aktivirala plan za hitne slučajeve koji bi mogao značiti racioniranje energije ako zalihe plina postanu preniske.

Nizozemske cijene plina, europska referentna vrijednost, ove su godine već dosegle rekordne vrijednosti zbog zabrinutosti oko opskrbe, potaknuvši inflaciju u regiji i povećavši rizik od recesije.

Hoće li strani kupci prijeći na rublje?
Zasad se to čini malo vjerojatnim. Zapadne zemlje su rekle da bi plaćanje u rubljima prekršilo ugovore za koje bi trebali mjeseci da se ponovno ispregovaraju. Putinova odluka predviđa da Gazprombank bude posrednik u trgovini plinom.
Strani kupac sada je dužan prebaciti devize na jedan poseban, tzv. “K”, račun u banci. Gazprombank bi tada kupovao rublje u ime kupca plina kako bi prebacio rublje na drugi poseban račun “K”, stoji u odluci.

Britanija je ranije ovog mjeseca stavila Gazprombank na svoj popis zabranjenih subjekata. Nije bio uključen u naredbu EU o isključenju nekih ruskih banaka iz SWIFT sustava.

Što je sljedeće?
To nije jasno. Rusija bi morala fizički zaustaviti dotok plina u Europsku uniju kako bi isforsirala to pitanje.

U međuvremenu, Europska unija mogla bi podići ulog ograničavanjem ruskog izvoza energije.

Europska komisija priprema nove sankcije protiv Kremlja, rekli su Reutersu u srijedu izvori iz EU, a njihov opseg ovisi o stajalištu Moskve o plaćanju plina u rubljima.
Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *