Press "Enter" to skip to content

Putin prijeti da će “nezaustavljivim” oružjem uništiti gradove na Zapadu. Što je to?

RUSIJA je proizvela prve nuklearne bojeve glave za supertorpeda Posejdon koja će biti raspoređena na nuklearnoj podmornici Belgorod, objavio je u ponedjeljak TASS pozivajući se na anonimni obrambeni izvor. “Proizvedene su prve količine oružja za Posejdon i podmornica Belgorod dobit će ih u bliskoj budućnosti”, otkrio je izvor za TASS.

I američki i ruski dužnosnici opisali su Posejdon kao novu kategoriju oružja za odmazdu, sposobnog učiniti gradove nenastanjivim. TASS je objavio da su glavne komponente Posejdona, uključujući nuklearni reaktor koji torpedu daje vlastiti izvor energije, uspješno dovršene. Posada nuklearne podmornice Belgorod također je završila testove s modelima torpeda, objavio je TASS.

“Neuništivo oružje”
Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je 2018. godine takozvani Posejdon. Opisao je to novom vrstom strateškog nuklearnog oružja s vlastitim izvorom nuklearne energije. U govoru prije pet godina Putin je rekao da će domet torpeda biti neograničen i da bi mogao djelovati na ekstremnim dubinama brzinom mnogo puta većom od bilo koje podmornice ili drugog torpeda.

“Vrlo su tihi, imaju visoku sposobnost manevriranja i praktički su neuništivi za neprijatelja. U današnjem svijetu ne postoji oružje koje im se može suprotstaviti”, rekao je Putin.

Iako je malo toga poznato o Posejdonu u javnosti, on je u biti križanac torpeda i bespilotne letjelice koja se može lansirati iz nuklearne podmornice, piše Telegraph. Prošle je godine ruska televizija emitirala animirani video koji pokazuje kako torpedo Posejdon može “potopiti Britaniju”, a Putinovi propagandisti su često od početka rata prijetili da će njime napasti London.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *