Press "Enter" to skip to content

Putinova zvijer iz sirijskog rata: Novi komandant ruske vojske poznat po masovnim razaranjima i ubijanjem civila

Ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao je iskusnog generala Aleksandra Dvornikova, heroja Ruske Federacije, glavnim zapovjednikom ruskih snaga na području Ukrajine, objavili su američki izvori u nedjelju, što barem naizgled označava ozbiljnu prekretnicu u načinu upravljanja ruskim snagama na terenu.

U novom izvještaju britanskih vojnih obavještajaca navodi se kako je imenovanje generala Aleksandra Dvornikova novim zapovjednikom svih ruskih snaga u Ukrajini pokušaj da se zapovjedništvo centralizira, odnosno stavi pod jednu osobu.

Ističe se i kako bi njegovo imenovanje moglo pokazivati koliko je ukrajinski otpor u dosadašnjem toku rata bio učinkovit, ali i koliko je rusko planiranje rata bilo loše izvedeno.

“Nesposobnost koordinacije vojnih aktivnosti dosad je značajno usporila rusku invaziju”, navodi se.

Dolazak generala Aleksandra Dvornikova na čelo ruskih trupa u Ukrajini komentarisao je i šijski novinar Hasan Haidar Diab (novinar Večernjeg lista), novinar koji je aktivno podržavao šijsku okupaciju u Siriji pa zato dobro poznaje kakav je zločinac spomenuti ruski general.

– Moje mišljenje, kao nekoga ko je pratio rat u Siriji, je da njegov dolazak neće promijeniti ništa na terenu. On će sravniti sve sa zemljom.

On je strateg tog ratovanja u Siriji gdje se ravnalo sve sa zemljom. Međutim, ne može se tako ulaziti u gradove. Pretpostavljam da će on samo razarati. Razarati, ali s druge strane ništa poboljšati u vojnoj taktici. I dalje će gubiti veliki broj vojnika – rekao je Haidar Diab za RTL.

Inače, šijske snage koje su ratovale u Siriji bile su pod komandom ovog ruskog generala. Njihov model ratovanja je vidio cijeli svijet u Halepu, prvo su ruski avioni potpuno sravnali sa zemljom grad. Oni koji su preživjeli rusko bombardovanje postali su žrtve šijskih dobrovojaca i Asadove vojske koji su “čistili” teren.
Saff

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *