Press "Enter" to skip to content

Puzigaća: Džamije izgrađene na srpskoj bespravno oduzetoj zemlji u FBiH moraju biti uklonjene

Također, on je apelovao da Srbi u FBiH prvo iskoriste sva pravna sredstva i zatraže da im se vrati bespravno oduzeta zemlja
Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća rekao je da džamije izgrađene na srpskoj bespravno oduzetoj zemlji u Federaciji BiH moraju biti uklonjene po ugledu na rušenje pravoslavne crkve u Konjević Polju na zemljištu Fate Orlović.

Nadležne institucije RS moraju hitno da u saradnji sa vlastima FBiH utvrde tačne lokacije na kojima su na srpskoj bespravno oduzetoj zemlji izgrađeni ovi vjerski objekti – izjavio je Puzigaća.

Također, on je apelovao da Srbi u FBiH prvo iskoriste sva pravna sredstva i zatraže da im se vrati bespravno oduzeta zemlja i da pokrenu postupak izmještanja džamija sa njihove zemlje.

Po ugledu na slučaj Fate Orlović u Konjević Polju sa čije zemlje je uklonjena crkva, tražimo da se srpske zemlje uklone sve džamije – istakao je Puzigaća.

Ono što je još zaniimljivo jeste i to da je Puzigaća ranije pozvao Srbe da podnesu pojedinačne tužbe zbog oduzete imovine u FBiH, te potvrdio da će i udruženje, čiji je on predsjednik, preduzeti sve pravne radnje radi zaštite njihovih imovinskih prava.

Opština Sanski Most u mjesnoj zajednici Lušci Palanka, kako navodi Putagić, je oduzela privatnu imovinu gdje je živjelo 15.000 Srba, koji su se uglavnom bavili poljoprivredom i bili zaposleni u zemljoradničkoj zadruzi.

Foto:Avaz

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *