Press "Enter" to skip to content

RADNICI IZ BOSNE I HERCEGOVINE PONOVO MOGU U NJEMAČKU, POTREBNO JE…

Radnici sa zapadnog Balkana se, nakon pauze koja je prouzrokovana pandemijom Covida-19, ponovo mogu prijaviti za rad u Njemačkoj.

Kako je potvrdio Dominik Erentraut, zamjenik glavnog portparola Saveznog ministarstva za rad i socijalnu zaštitu Njemačke, od 4. jula su praktično sva ograničenja ukinuta i kad je u pitanju Pravilo za zapadni Balkan i drugi programi za zapošljavanje naših radnika u toj zemlji.

“Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova je, usljed pandemije Covida-19, i na nivou EU ograničilo ulazak iz trećih država. Ova ograničenja su od Ministarstva unutrašnjih poslova za BiH ukinuta 4. jula i ni za jednu od šest zemalja obuhvaćenih Pravilom za zapadni Balkan, više ne postoje ograničenja. Time su ponovo omogućena zapošljavanja u Njemačkoj putem Pravila za zapadni Balkan. Međutim, treba naglasiti da je u svakom trenutku ponovo moguće uvođenje ograničenja, u zavisnosti od razvoja situacije izazvane pandemijom”, objasnio je Erentraut za “Nezavisne novine”.

Kada je riječ o Pravilu za Zapadni Balkan, pojasnio je da ono nikad nije bilo ukinuto, posebno ne nakon što je, kako je naglasio, početkom godine ponovo produženo na period od tri godine, odnosno do kraja decembra 2023. godine.

“Ovo pravilo obuhvata i BiH, a jedina novina u odnosu na prethodno Pravilo je uvođenje ograničenja od 25.000, koje se odnosi na sve države, koje, osim BiH, još obuhvataju Albaniju, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju”, rekao je on.

Kada je riječ o eventualnom otvaranju novih radnih mjesta u Njemačkoj, zasad ne postoje adekvatni podaci. Kako je objašnjeno, s obzirom na to da pandemija još traje, njemački poslodavci u ovom trenutku ne mogu procijeniti kakve će biti potrebe na tržištu rada u narednim mjesecima pa se zasad ne oglašavaju. “Nezavisne” su uputile i pitanje Njemačkom savezu poslodavaca, ali ni nakon pet dana nije stigao odgovor, što potvrđuje tezu da još nisu voljni da se u ovom trenutku javno izjašnjavaju o eventualnim potrebama.

Osim toga, kako je rečeno, Njemačka veliku pažnju poklanja inicijativi “mali Schengen”, kojim želi zadržati radnike u regionu i stvoriti zajedničko regionalno tržište kako bi se region naknadno lakše integrisao u EU.

Inače, prije nekoliko dana, na njemačkoj televiziji gostovala su sva tri kandidata za kancelara Njemačke nakon što se ove godine Angela Merkel povuče u političku penziju. Armin Laschet, iz njene partije i najizgledniji njen nasljednik, Olaf Scholz, kandidat njemačkih socijaldemokrata, i Annalena Baerbock, kandidatkinja Zelenih, potvrdili su da će podržati i dalje raditi na integraciji zapadnog Balkana u EU, što je važna poruka za cijeli region.

Kao i do sada, moći će se zapošljavati svi radnici bez obzira na formalne kvalifikacije koji mogu da dokažu da ih poslodavac u Njemačkoj želi zaposliti. Oni će s adekvatnim dokumentima morati otići u Ambasadu Njemačke i podnijeti zahtjev za vizu.

U Ambasadi Njemačke u Sarajevu kažu da se sve adekvatne informacije nalaze na njihovoj web-stranici, objavile su “Nezavisne novine”.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *