Ratko Mladić osuđen na kaznu doživotnog zatvora

Ratko Mladić je danas pred Haškim tribunalom osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Nakon šest godina suđenja Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) danas je izrekao provostepenu presudu Mladiću, kojem je Tužilaštvo Haškog tribunala na teret stavilo 11 tačaka u optužnici.

Suđenje Mladiću je počelo u maju 2012. godine i trajalo je nešto više od četiri godine. Sudilo mu se po jedanaest tačaka optužnice, a između ostalog i za genocid a zatim i za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Mladić prema optužnici snosi individualnu krivičnu odgovornost kroz učešće u nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata (UZP).

Također se tereti i na osnovu krivične odgovornosti nadređenog jer je, kako navode tužitelji, “znao ili imao razloga da zna da se snage pod njegovom efektivnom kontrolom spremaju da počine zločine ili da su ih već počinili, a nije preduzeo mjere da spriječi činjenje zločina ili da kazni počinioce”.

Optužen je da je od 12. maja 1992. do 30. novembra 1995. godine učestvovao u UZP-u koji je imao za cilj trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s područja u Bosni i Hercegovini na koja su bosanski Srbi polagali pravo.

Mladić je optužen i za počinjenje genocida u Srebrenici, kao i za teroriziranje građana Sarajeva i držanje pod opsadom glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Otprilike u istom periodu, učestvovao je u UZP-u pokretanja i provođenja kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja civila u opkoljenom Sarajevu. Cilj ovog zločinačkog poduhvata, navodi se u optužnici, bio je širenje terora među civilnim stanovništvom.

Mladić se tereti da je počevši od dana koji su prethodili 11. julu 1995. pa do 1. novembra te godine učestvovao u UZP-u eliminisanja bosanskih Muslimana u Srebrenici ubijanjem muškaraca i dječaka, prisilnim odvođenjem žena, djeca i dijela starijih muškaraca s tog područja.

Izvor: radiosarajevo.ba

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara