Press "Enter" to skip to content

Robert Dacešin: Posjetio sam Mekku bez da prekršim ijedan zakon

“Iako kao ne musliman vjerovatno nikada neću moći ući u Mekku, pronašao sam način da putem jednog prijatelja, virtuelno otputujem ovim mjestom.”

Mekka je vjerovatno najsvetije mjesto na svijetu koje svake godine posjeti više od 2,5 miliona vjernika i turista, a hadž u Mekki se smatra najvećim okupljanjem u ljudskoj historiji.

Kao mjesto rođenja Muhammeda a.s., Mekka predstavlja mjesto koje svaki musliman želi da posjeti tokom svog života. U Mekki se nalazi i Kaba koju sada vidite, po mnogima najsvetije mjesto za sve muslimane u svijetu, prema kojoj se oni okreću prilikom molitve ili namaza.

“Ulaz u Mekku, moguć je samo za muslimane, a da biste ušli u nju, potrebno je da prođete nekoliko punktova kontrole, gdje će vas kontrolisati i provjeriti da li ste musliman, te ako niste, vratiće vas nazad. Iako se ponekad zna desiti da se pojedini ne muslimani prošvercaju, iz poštovanja prema ovoj vjeri, ali i prema ovim ljudima nemojte to nikako raditi. Poštujte ovu zabranu i ne pokušavajte ništa što bi moglo nekoga da uvrijedi.” navodi Dacešin, te dodaje:

“Međutim, kako je jedna od mojih velikih želja bila da posjetim ovo mjesto, te s obzirom da ne mogu lično da uđem u njega, odlučio sam da isprobam nešto što nisam nikada ranije. Stupio sam u kontakt sa jednim prijateljem kojeg imam na licu mjesta, imena Hasan koji je inače zaposlen u Mekki, te dogovorio da uradimo jedan Whatsapp poziv u kojem će me on virtuelno provesto ovim mjestom i objasniti mi više o njemu.” naveo je Dacešin uz objavljeni video virtuelnog obilaske Mekke.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *