Ronaldo zavapio na pomoć djeci Rohingyama i pokrenuo lavinu komentara: Da li je najbolji igrač svijeta zaista musliman?!

Portugalski reprezentativac i fudbaler Real Madrida Cristiano Ronaldo na društvenoj mreži Twitter podijelio je fotografije podrške i pozvao na pomoć djeci Rohingyama.

Ronaldo podržava nevladinu organizaciju ”Save the Children“, a na Twitteru je napisao ”Jedan svijet u kojem svi volimo našu djecu. Pomozite, molim vas“.

Fudbaler, koji je ranije pružio podršku i sirijskoj djeci i donirao pomoć porodicama u Siriji, u novoj poruci je dodao hashtagove #Rohingya i #Refugee kao i dvije fotografije. Na jednoj fotografiji je prikazan čovjek s djetetom u naručju, a na drugoj se nalazi Ronaldo sa četvero djece.

Rohinja muslimani su etnička manjina u Mijanmaru. Uglavnom žive u državi Rakhine, na zapadu. Vlasti ih ne priznaju kao državljane, a budističkoj većini na teret se stavlja da ih decenijama diskriminiše i izlaže nasilju.

Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Američke države smtraju ih jednom od najprogonjenijih manjina, jer na hiljade Rohinja iz Mijanmara i Bangladeša svake godine napušta svoju zemlju u očajničkom pokušaju da se domognu zemalja s muslimanskom većinom – Malezije i Indonezije.

Portugalac i najbolji igrač svijeta za 2017. tako je još jednom stao u zaštitu muslimana, a već neko vrijeme se nagađa o tome da je promijenio i vjeru.

– Želim da mi Bog pomogne i okrene na pravi put i pravu vjeru, rekao je još 2013. Cristiano Ronaldo, napadač Real Madrida, koji prema pisanju svjetskih medija želi preći na Islam.

Jedan od najboljih fudbalera svijeta priznao je da često priča o ovoj vjeri i da razmišlja o tome da postane musliman.

Ronaldo je kao razlog ovakvog stava istakao druženje sa nekadašnjim saigračem Mesutom Ozilom, za kojeg smatra da je pošten i iskren.

“Vjera ne bi trebalo da razdvaja prijateljstva i dovodi do ratova. Bog je stvorio vjeru da nas spoji u jednu zajednicu. Ja sam hrišćanin, ali lično tvrdim da je Ozilova vjera ljepša”, rekao je reprezentativac Portugala, koji je zatim dodao:

“Nisam znao da su muslimani tako pošteni i iskreni kao Ozil. Zasad ne znam, ali možda nekada u budućnosti budem brat musliman Ozilu”.

“Ja, uistinu, volim muslimane jer osjećam da je njihov život primjeran i uređen u svakoj stvari i to nije nikakva slučajnost.  Znam dosta o ovoj vjeri i sve ono što se govori u medijima je samo puko zabluđivanje”, poručio je svojevremeno Ronaldo.

Jedan od trenutno najboljih igrača današnjica Ronaldo je još kazao:

“Tu postoji vrijeme za namaz, postoji vrijeme za čitanje Kur’ana… Više puta sam čitao Kur’an i zavolio sam ga jer on odmara moju psihu i ja sam oduševljen time.“

Ukoliko Ronaldo pređe na islam neće biti prvi slavni sportista koji je to učinio. Sigurno najpoznatiji sportista koji je hrišćansku vjeru zamijenio islamskom je Cassius Marcellus Clay, slavni bokser, koji je tri puta bio prvak svijeta u teškoj kategoriji, i dobio ime Muhammad Ali. Da je promjena vjere česta među bokserima govori i to da su na islam prešli Mike Tyson, Celestino Caballero Martinez i Juan Carlos Gomez.

Portugalac neće biti jedni fudbaler koji je prešao na islam, jer su to učinili mnogi prije njega, a izdvajaju se Francuzi Frank Ribery i Nicolas Anelka. Vezista Bajerna, koji je inače oženjen muslimankom, dobio je ime Bilal Jusuf Muhamed, dok je sadašnji napadač Juventusa dobio Abdul – Salam Bilal. Vjeru je promijenuio i Eric Abidal, kao i Robin van Persie.

sport.novi

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara