Press "Enter" to skip to content

Rusi objavili kada planiraju rasporediti opasne projektile

Rusija je u subotu objavila da do jeseni planira rasporediti svoje nove interkontinentalne balističke rakete Sarmat, sposobne za nuklearne napade na Sjedinjene Države.

Cilj koji je otkrio Dmitrij Rogozin, čelnik svemirske agencije Roskozmos, ambiciozan je jer je Rusija izvijestila o svom prvom probnom lansiranju te rakete tek u srijedu, a zapadni vojni stručnjaci kažu da će biti potrebno više testiranja prije nego što se raketa može rasporediti.

Sarmat može nositi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca i gađati ciljeve udaljene hiljadama kilometara u Sjedinjenim Državama ili Europi.
Ovosedmični test, nakon godina kašnjenja zbog finansijskih i tehničkih problema, označava demonstraciju snage Rusije u jeku invazije u Ukrajini koji je doveo do napetosti sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima na najvišu razinu od Kubanske raketne krize 1962, prenosi Hina.

Rogozin je u intervjuu za rusku državnu televiziju rekao da će projektili biti raspoređeni u Krasnojarskom kraju u Sibiru, oko 3000 kilometara istočno od Moskve.

Rekao je da će biti postavljeni na ista mjesta i u iste silose kao i rakete Vojevoda iz sovjetskog doba koje se zamjenjuju raketama Sarmat, dodavši da će se time uštedjeti “kolosalni resursi i vrijeme”.
“Lansiranje “superoružja” bio je historijski događaj koji će garantirati sigurnost ruske djece i unuka u sljedećih 30 do 40 godina”, dodao je Rogozin.

Bojazan Zapada zbog opasnosti od nuklearnog rata porasla je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara govorom u kojem se osvrnuo na moskovske nuklearne snage i upozorio da će svaki pokušaj da se Rusiji stane na put “voditi do posljedica na koje niste naišli nikada u svojoj historiji.”

“Izgledi za nuklearni sukob, koji su nekada bili nezamislivi, sada su ponovno mogući”, rekao je u martu glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Radio Sarajevo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *