Press "Enter" to skip to content

Rusija optužila Izrael da je Gazu pretvorio u “zatvor pod otvorenim nebom“

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je da Izrael koristi situaciju oko Ukrajine da odvrati pažnju javnosti od palestinskog problema
Vlasti Ruske Federacije osudile su akcije Izraela protiv Palestine, rekavši da je Tel Aviv pretvorio Gazu u “zatvor pod otvorenim nebom“, javlja Anadolu Agency (AA).

Komentirajući izjave izraelskog ministra vanjskih poslova o podršci glasanju o suspenziji članstva Rusije u Vijeću za ljudska prava UN-a (UNHRC), Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je navelo da Izrael koristi situaciju oko Ukrajine da odvrati pažnju od palestinskog problema.

“Kao što je poznato, kršeći brojne odluke Vijeća sigurnosti i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, izraelska vlada nastavlja ilegalnu okupaciju i puzajuću aneksiju palestinskih teritorija. Kao rezultat toga, više 2,5 miliona Palestinaca na Zapadnoj obali rijeke Jordan živi u izolovanim enklavama, odsječenim od vanjskog svijeta“, navodi se u saopćenju iz Moskve.

Ministarstvo je istaklo da se izraelski kurs o održavanju najdugotrajnije okupacije nakon Drugog svjetskog rata provodi uz prešutnu saglasnost vodećih zapadnih zemalja i otvorenu podršku SAD-a.

“Pojas Gaze je u suštini postao zatvor na otvorenom, čija dva miliona ljudi su prisiljeni da preživljavaju skoro 14 godina u uslovima izraelske morske, zračne i kopnene blokade“, navodi se u saopćenju.
AA

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *