Press "Enter" to skip to content

Rusija ponovo prijeti: Hipotetički, ne isključujemo nuklearni odgovor

Ruski ambasador u Japanu odao je danas počast na komemoraciji u Hirošimi rekavši da želi da istakne napore Rusije da smanji nuklearno oružje i kritikujući odluku da ga se ne pozove na komemoraciju u subotu, prenose mediji.

Ruske akcije u Ukrajini nemaju nikakve veze sa scenarijima moguće upotrebe nuklearnog oružja i sve optužbe o ovom pitanju su puke spekulacije, rekao je danas ruski ambasador u Japanu Mihail Galuzin.

“Postoje mnoge optužbe oko stava Rusije, sa špekulacijama o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja protiv Ukrajine. Ali naša doktrina po ovom pitanju je potpuno jasna: hipotetički, ne isključujemo nuklearni odgovor, ali samo nakon agresije uz upotrebu oružja masovnog uništenja ili upotrebom konvencionalnog oružja kada je u pitanju samo postojanje države. Naše akcije na demilitarizaciji i denacizaciji Ukrajine nemaju nikakve veze s ovim scenarijima”, rekao je na okruglom stolu o nuklearnom razoružanju u Hirošimi .

Podsjetio je da je samo jedna država – Sjedinjene Američke Države – zapravo koristila nuklearno oružje i da njihova upotreba nije bila opravdana s vojnog stajališta, već je “zapravo bila test nuklearnog oružja” u japanskim gradovima Hirošima i Nagasaki i njihovim stanovnicima.

Istovremeno je naglasio da je “neprijateljsko širenje” NATO-a i stvaranje “antiruskog uporišta u Ukrajini” prešlo ruske crvene linije i “direktno narušilo interese nacionalne sigurnosti Rusije”. Suočivši se s odlučnim odbijanjem Rusije ovoj ekspanziji, Sjedinjene Države i njihovi saveznici upali su u tešku hibridnu konfrontaciju s našom zemljom, opasno balansirajući na ivici direktnog oružanog sukoba, rekao je.

Prema riječima ruskog diplomate, svaka oružana konfrontacija između nuklearnih sila mora biti spriječena, jer je “prepuna eskalacije na nuklearni nivo”.

“To je ono na šta Rusija upozorava u vezi sa potencijalnim posljedicama direktne agresije NATO-a na našu zemlju u kontekstu ukrajinske krize. Takav korak može pokrenuti jedan od dva izvanredna scenarija opisana u našoj doktrini”, rekao je on i dodao da Rusija ne želi to.

“Ali ako zapadne zemlje odluče da testiraju našu odlučnost, Rusija se neće povući. Ovo nije jezik prijetnji, to je logika odvraćanja”, naglasio je on.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *