Press "Enter" to skip to content

Rusija prvi put otkrila koji joj je stvarni cilj: Spomenuli su i Kosovo

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov jučer je za tamošnje medije izjavio da se stav Rusije promijenio i da više neće biti prekida vatre zbog pregovora. No pomalo je ispod radara prošla Lavrovova izjava o pravim ciljevima invazije na Ukrajinu.

Ruski je ministar vanjskih poslova kazao kako napad na Ukrajinu ima za cilj prekinuti put ka “potpunoj dominaciji SAD-a i drugih zapadnih država”.

“Naša specijalna vojna operacija osmišljena je da stane na kraj bezobzirnom širenju i nepromišljenom putu prema potpunoj dominaciji Sjedinjenih Američkih Država i ostatka zapadnih zemalja koje su pod njima u međunarodnoj areni”, rekao je.
Lavrov je utvrdio da se “takva dominacija gradi uz gruba kršenja međunarodnog prava”, javlja Index.

“Na Kosovu je bez referenduma moguće priznati nezavisnost, ali na Krimu, kao rezultat referenduma, koji su promatrale stotine objektivnih predstavnika stranih zemalja, javnosti stranih zemalja, to je nemoguće. U Iraku, deset hiljada kilometara od Sjedinjenih Država, zamislili su prijetnju njihovoj američkoj sigurnosti, bombardirali su je, nisu našli nikakvu prijetnju, a nisu se čak ni izvinili”, rekao je Lavrov.

“A kad su neonacisti i ultraradikali na našim granicama, stvaraju se deseci bioloških laboratorija po uzoru na Pentagon, provode nekakve eksperimente koji su prvenstveno usmjereni na stvaranje biološkog oružja – pronađeni su dokumenti koji ne ostavljaju nikakvu sumnju u to – onda je ova prijetnja na našim granicama, a ne preko oceana”, nastavio je.

Izvještaje o ruskim ratnim zločinima nad civilima u Buči i Krematorsku ponovno je nazvao montiranima i provokacijom. Izjavio je i da dio ljudi u rascjepkanom Donbasu “godinama živi pod neonacistima”.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *