Press "Enter" to skip to content

Rusija u Ukrajini koristi užasno termitno oružje. Što je to?

DRUŠTVENIM mrežama i medijima šire se snimke koje navodno potvrđuju da ruska vojska u ratu protiv Ukrajine koristi tzv. termitno oružje, i to protiv civila, u gradovima. Moskva je već ranije u više navrata bila optužena da koristi problematična zapaljiva oružja poput bijelog fosfora, napalma i termita.

Prema objavama na Twitteru, snimke je u Vuhledaru prošli petak zabilježio ukrajinski vojnik koji je bio uvjeren da je riječ o bijelom fosforu, no neki stručnjaci smatraju da je zapravo riječ o termitu.

Što je termit?
Termit je pirotehnička smjesa metalnog praha, obično aluminija, i metalnog, običnog željezovog, oksida koja, kada se ugrije, potakne intenzivnu egzotermnu reakciju koja rezultira stvaranjem visokih temperatura, obično viših od 2500°C, dovoljno visokih da rastale čelik.

Izumio ga je njemački kemičar Hans Goldschmidt 1895. godine. Budući da stvara visoke temperature, često se koristi za razne civilne svrhe, među ostalim, za zavarivanje, posebice pri spajanju željezničkih tračnica i mostovnih konstrukcija jer kemijskom reakcijom nastaje željezo. Također se koristi u industriji, posebno u proizvodnji čistog željeza i čelika.

Kako funkcionira termitsko oružje?
Termit se obično sastoji od smjese praha metala u elementarnom stanju i oksida drugog metala. Pritom metal u elementarnom stanju mora biti reaktivniji od metala u oksidu, što znači da mora imati veći afinitet da se veže za kisik nego što ga ima metal u oksidu.

Djelovanje termita temelji se na reakciji koja se naziva redukcijom, jer elementarni metal oduzima kisik metalnom oksidu, pri čemu nastaje oksid prvog metala dok od oksida drugog metala nastaje drugi metal u elementarnom stanju.

Reakcija se pokreće kada se metalni oksid jako zagrije, početnim paljenjem. Zagrijavanjem se oksid raspada na metal i kisik pa se elementarni metal, koji je reaktivniji s kisikom vezuje s oslobođenim kisikom. U tom procesu oslobađa se velika količina topline. Nastala toplina dalje tali preostali metalni oksid koji oslobađa nove količine kisika za vezivanje za reaktivniji metal. Reakcija traje sve dok se sav kisik iz metalnog oksida ne veže za reaktivniji elementarni metal. Smjesa koja nastaje ima manju kemijsku energiju od početne.

Kemičar dr. sc. Nenad Raos kaže da se najčešće koristi smjesa aluminijeva praha i željezovog oksida.

“Ona se zapali iskrom ili pirotehničkom smjesom. Budući da se oksidacijom aluminija oslobađa više topline nego oksidacijom željeza, reakcijom aluminija s oksidima željeza (FeO, Fe2O3 ili Fe3O4) oslobađa se toplina uz nastajanje, razumije se, željeza i aluminijevog oksida. Oslobođena toplina dovoljna je da rastali željezo, koje potom teče u kalup, no može se iskoristiti za uništavanje prepreka od metala, betona i drugih materijala”, kaže Raos.

Termitsko oružje nije zabranjeno
Termit se može koristiti i kao oružje. Termitsko oružje vrsta je zapaljive naprave koja koristi termit za stvaranje intenzivnog i dugotrajnog ispuštanja topline.

Jedna od najpoznatijih upotreba termita bila je tijekom Drugog svjetskog rata, kada je korišten za spaljivanje oklopa tenkova i drugih vojnih vozila. Termitsko oružje nije zabranjeno po međunarodnom pravu, no smije se koristiti uz ograničenja.

Primjerice, vojne snage mogu koristiti termitsko oružje za rasvjetljavanje vojnih ciljeva tijekom noćnih napada. Također se može koristiti za uništavanje vojnih metalnih konstrukcija poput zrakoplova ili tenkovskih oklopa.

Zapaljiva oružja zabranjena su protiv civila
No problem nastaje kada se zapaljiva oružja koriste kao sredstva koja mogu uzrokovati požare i ljudsku patnju u naseljenim područjima.

Prema Konvenciji o zabrani ili ograničenju uporabe određenog konvencionalnog oružja s pretjeranim traumatskim učinkom ili djelovanjem bez obzira na cilj, zapaljiva oružja poput termita ne smiju se koristiti protiv civila ili civilnih ciljeva.

Konvencija zabranjuje korištenje zapaljivog oružja čak i protiv vojnih ciljeva ako se oni nalaze u gusto naseljenim područjima. Ljudi koji prežive opekline prouzročene termitom zadobivaju ozljede koje je teško liječiti i koje mogu dovesti do unakaženja i kronične psihičke traume.

Požare izazvane termitom teško je ugasiti. Naime, dok razna oružja, poput termobaričkog, koriste zrak oko sebe za izgaranje, termit koristi metalni oksid kao izvor kisika, što znači da je proces gorenja praktički nemoguće zaustaviti jer termit gori sve dok se reaktanti ne potroše.

Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *