Press "Enter" to skip to content

RUSIJA ZAPRIJETILA: Odgovor na sankcije Zapada bit će brz, bolan i žestok

RUSIJA je upozorila da radi na velikom i žestokom odgovoru na zapadne sankcije za koji tvrdi da će biti brz i osjetiti se u “najosjetljivijim područjima”, prenosi Reuters.

“Ruska reakcija bit će brza, promišljena i bolna za one kojima je namijenjena”, rekao je Dmitrij Biričevski, direktor odjela za gospodarsku suradnju ministarstva vanjskih poslova, prema novinskoj agenciji RIA.

“Suočena s pritiskom sankcija, Rusija ulaže značajne napore u potporu gospodarstvu”, rekao je Biričevski.

“Konkretno, govorimo o:

smanjenju upotrebe dolara kako u domaćim međunarodnim pričuvama tako i u vanjskim obračunima
pomaku pozornosti na tržišta kapitala koja su alternativa zapadnim
pružanju pouzdanih i sigurnih kanala za prijenos financijskih informacija – povećanju udjela međusobnih plaćanja u nacionalnim valutama
uspostavljanju izravnih međubankovnih korespondentskih odnosa s glavnim trgovinskim partnerima.
Rusko gospodarstvo gotovo trajno postoji u uvjetima povećanih sankcija. Polazimo od činjenice da se domaće tržište i inozemni gospodarski odnosi zemlje postupno prilagođavaju promjenjivim okolnostima. Imamo potrebnu marginu sigurnosti za provedbu odgovarajuće transformacije modela gospodarskog razvoja i prilagodbu financijske politike”, rekao je.

Biden zabranio uvoz ruske nafte i energenata
Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden jučer je uveo trenutnu zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata zbog ruske invazije na Ukrajinu.
Rusija je ranije ovog tjedna upozorila da bi, ako SAD i EU zabrane uvoz sirove nafte iz Rusije, cijene tog energenta mogle skočiti na više od 300 dolara po barelu.

Rusija navodi da isporučuje Europi 150 milijuna tona nafte godišnje, što je 30 posto od ukupne europske godišnje potrošnje koja iznosi 500 milijuna tona. Rusija također navodi da isporučuje Europi i 80 milijuna tona petrokemijskih proizvoda.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je “posebna vojna operacija” koju vodi u Ukrajini ključna za uspostavu sigurnosti njegove zemlje nakon širenja NATO-a na ruske granice i podrške SAD-a prozapadnoj ukrajinskoj vladi.

Ukrajina kaže da se bori za svoj opstanak. SAD i njegovi europski i azijski saveznici osuđuju rusku invaziju. Kina, drugo najveće svjetsko gospodarstvo, poziva na suzdržanost, a predsjednik Xi Jinping je upozorio da će sankcije usporiti gospodarstvo na globalnoj razini.
Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *