Press "Enter" to skip to content

Ruski arhiepiskop Smirnov: „Budućnost pripada muslimanima!“

U propovijedi koja je održana u nedjelju u Moskvi, pravoslavni arhiepiskop Dmitri Smirnov je poručio da budućnost pripada muslimanima.

Govoreći o iskustvu jedne starice iz svoje pastve, sveštenik je spomenuo da muslimani taksisti nisu nikada naplatili vožnju do crkve toj ženi, dok je kršćanima bilo stalo jedino do novca i zarade.

„Dijete ne uzima novac od svoje majke, posebno ako ona ide da se moli“, rekao je arhiepiskop Smirnov. „Musliman koji vas odveze na proslau Uskrsa ili bilo gdje drugo je bliži poruci Isusa Krista od kršćanina koji želi novac, jer on u svom srcu nema milosti, sažaljenja niti ljubaznosti.“

„Muslimana ne interesuje dobijanje koristi od starice. Štaviše, musliman se ponudi da je besplatno vozi, plati joj ačune, odveze je do pijace, ponese njene stvari do njenog sprata ili lifta“, istakao je Smirnov.

„Iz ovog razloga, budućnost će pripasti muslimanima. Budućnost je njihova. Oni će zasijati ovu zemlju, jer današnji kršćanima te stvari nisu potrebne“.

„Štaviše, tokom njihovih praznika ljudi se plaše prići oblastima gdje oni žive (u Moskvi), jer desetine hiljada mladih muslimana padaju na njihova koljena i obožavaju Boga. Gdje ste vidjeli toliki broj pravoslavaca? Ne možete ih u tom broju nikada i nigdje vidjeti“, zaključio je arhiepiskop Smirnov.

Muslimani čine oko 15% stanovništva Rusije, i islam je druga po veličini religija u zemlji. U nekim dijelovima sjevernog Kavkaza i centralne Azije, muslimani čine većinu stanovništva. U glavnom gradu Rusije, Moskvi, živi oko dva miliona muslimana.

Za Akos.ba preveo i obradio: N. Botić

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *