SAD: Porast zločina mržnje prema muslimanima

U SAD-u je u 2017. godine zabilježen porast zločina mržnje protiv muslimana od 15 posto, u poređenju sa 2016. godinom, saopćilo je u ponedjeljak Vijeće za američko- islamske odnose (CAIR) na osnovu provedenih istraživanja

Prema podacima CAIR-a u 2017. godini zabilježeno je 300 zločina mržnje protiv muslimana u SAD, dok je 2016. godine registrovano 260 ovakvih zločina u SAD.

Neki od zločina koji su se dešavali uključuju i prebijanje jednog muslimana u njujorškom okrugu Bronx, a napadači su ga nazivali teroristom , dok je u novembru, porodični restoran muslimana spaljen u američkoj državi Kanzas.

CAIR je za porast zločina mržnje protiv muslimana optužio stavove američkog predsjednika Donalda Trampa i njegovu politiku, a pogotovo zabranu ulaska imigranata iz nekoliko zemalja sa muslimanskom većinom.

“Nikada nije bilo ovako, da muslimanska zajednica redovno predstavlja vreću za udaranje predsjednika Sjedinjenih Država”, kazao je Gadeir Abbas, advokat CAIR-a.

Odgovarajući na e-mail u kojem se tražio komentar, glasnogovornica Bijele kuće, Kelly Love je kazala: “Trumpova administracija predstavlja vladavinu prava i odbija sve oblike bezakonja uključujući zločine iz mržnje”.

“Predsjednik Trump je u više navrata osudio nasilje, rasizam i grupe mržnje”.

Kao kandidat Trump je obećao ‘potpunu i kompletnu zabranu ulaska muslimanima u Sjedinjene Države”. Ubrzo nakon stupanja na družnost, potpisao je izvršni nalog kojim se zabranjuje ulazak u SAD  državljanima šest većinskih muslimanskih zemalja. Revidirana verzija te naredbe, gdje je uključena i Sjeverna Koreja, stupila je na snagu prošle godine.

Trump je u novembru na Twitteru podijelio antimuslimanski video koji je postavila ekstremna desničarska britanska politička grupa.

CAIR je naveo da su njihovi advokati istražili 5.650 prijavljenih antimuslimanskih incidenata i zaključili da nešto manje pod polovine nije istinito.
Za razliku od CAIR-a, FBI je tokom 2016. godine zabilježio veći broj antimuslimanskih incidenata i to 307, najnoviju godinu za koju je objavio podatke.

IslamBosna.ba

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara