Press "Enter" to skip to content

Sada ga se rijetki sjete, a bio je prvo pojačanje Pepa Guardiole u moćnoj Barceloni

Prvo pojačanje Pepa Guardiole u vrijeme dok je radio u Barceloni bio je marljivi veznjak iz Malija, kojeg su danas već mnogi i zaboravili.

Bivši veznjak je 2008. godine doveden u Barcelonu i smatra se prvim pojačanjem Guardiole koji je potom imao nevjerovtne uspjehe na klupi Katalonaca. Malijac je bio vrlo koristan u timu, upisao je 188 nastupa i postigao 22 gola uz 14 asistencija.

U želji da igra više, 2012. godine je prešao u Kinu gdje je potpisao za Dalian Aerbin, a u dvije sezone dao je 10 golova.

2014. afrička se zvijezda vratila u Evropu, a onda je potpisao za Valenciju, pa ubrzo i za Romu. Dok je igrao u Rimu, dogodio se incident na prijateljskoj utakmici protiv Real Madrida. Prije izvođenja jedanaesteraca Keita se odbio rukovati s Pepeom, nekadašnjim rivalom iz španske La Lige.

“Kada sam igrao za Barcu, nazvao me makakijem”, objasnio je Keita svoj čin, dodavši: “Od tog trenutka počeo sam ga smatrati se**njom. Nisam prije o tome javno govorio jer se nije isplatilo, ali zato mu nisam htio stisnuti ruku”.

Seydou se umirovio 2017. u dobi od 37 godina nakon što je proveo još jednu sezonu u katarskom El Jaishu.

Čime se bavi nakon završetka karijere? U novije vrijeme radi na izgradnji pogona za proizvodnju domaćih proizvoda u domovini Mali. I tokom pandemije, Seydou Keita je aktivno pomagao svojoj domovini novcem.

Navodi se da Seydou i njegova supruga Zubaida imaju četvero djece, pa on puno vremena posvećuje porodici.

Danas 43-godišnji Seydou Keita može da se pohvali da je dva puta bio osvajač Lige prvaka, dva ima tri naslova prvaka Španije, četiri evropska Superkupa, dva Svjetska klupska prvenstva, dva Kupa Španije,a sa Lorientom je također osvojio Kup Francuske još 2002. godine.

Imao je tu čast da igra sa nekim najvećim igračima na svijetu, te će ostati upamćen kao prvo pojačanje Pepa Guardiole u njegovoj eri na Camp Nouu.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *