SADA JE PROLJEĆE, ALI USKORO NAS OČEKUJE PRAVA ZIMA: EVO KADA STIŽE I OLUJNI VJETAR

Prva dekada februara u znaku toplijeg proljetnog vremena u Bosni i Hercegovini, dok se u drugoj dekadi, iza 10. februara, očekuje dolazak hladnijih dana i snijega.

Sa sjevera dolazi do postepenog porasta oblačnosti usljed približavanja oslabljenje hladne fronte. Ona će nam u noći na petak donijeti lokalno malo i prolazno padavina. Lokalno malo padavina se očekuju uglavnom u dijelovima sjeverne, sjeveroistočne, istočne i centralne Bosne – u nizinama kiša, na planinama snijeg. U ostatku zemlje bez padavina.
U petak hladnije uz lokalno pojačan sjeverac i buru, a vrijeme djelimično sunčano. Dnevna temperatura u petak 5 do 9, na jugu do 13 °C. Ujutro temperature većinom malo iznad nule.

Od subote (3.2.) pa do utorka (6.2.) očekuje nas obilje sunčanog vremena i toplije uz proljetne temperature. Jutra neće biti previše hladna, samo lokalno slabiji mraz. Najhladnije u subotu. Od nedjelje temperature uglavnom 13 do 18 °C, lokalno do 20 °C.

Prema trenutnim prognozama od srijede (7.2.) i generalno u drugom dijelu sljedeće sedmice vrijeme će se početi postepeno da mijenja, uz jačanje južnog vjetra koji bi lokalno mogao imati jake do olujne udare. U takvim situacijama južne, jugozapadne i zapadne dijelove naše zemlje očekuje više oblačnosti i povremeno kiša, dok će na sjeveru i sjeveroistoku biti više sunčanog vremena i najtoplije.

Nakon južine, iza 10.2. ili prema sredini mjeseca februara možemo očekivati postepen dolazak hladnijih dana i pojavu snijega -navodi Bh. meteo.

(I.S.)