Press "Enter" to skip to content

Saudijska Arabija predstavila futuristički grad iz snova: Bit će jedan od najvećih u svijetu

Saudijski princ Mohamed bin Salman objavio je dizajn impozantnog futurističkog grada osmišljenog u okviru programa “Vision 2030” i projekta pod nazivom NEOM.

Riječ je o gradu nazvanom “The Line” (u prijevodu “Linija”), a kako je kazao prestolonasljednik, to je mjesto za one koji sanjaju o boljem sutra. Ističe da je ovaj grad primjer koji će u budućnosti slijediti urbane zajednice.

Grad će imati višeslojnu unutrašnju strukturu i 100 posto će koristiti obnovljivu energiju. Imat će vanjsku fasadu poput ogledala što ovaj grad čini prepoznatljivim već na prvi pogled.”Ideja vertikalnog slojevitog postavljanja svih funkcija jednog grada daje ljudima mogućnost da se neometano kreću u tri dimenzije. To je koncept koji se zove urbanizam nulte gravitacije”, rekao je Mohamed bin Salman.

Unutrašnjost grada je mješavina urbanizma i prirode. On je bez puteva i automobila što u potpunosti smanjuje emisiju CO2 u atmosferu i ovakva karakteristika The Line čini prvim ovakvim gradom. Umjesto puteva i saobraćajnica, imat će ulice izgrađene zajedno sa prirodom.

Površina ovog grada iznosit će 34 kvadratna kilometra što ga čini i jednim od najvećih gradova na svijetu u poređenju sa postojećim velikim gradovima. Kompleks će moći da primi devet miliona ljudi.

Ističe se da The Line, ovako kako je zamišljen, ispunjava svoj glavni cilj, a to je poboljšanje i očuvanje zdravlja budućih građana. Plan je stvoriti savršenu klimu za život u budućnosti sa ugodnim temperaturama tokom cijele godine.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor:  

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *