Press "Enter" to skip to content

Saudijski princ zaželio megaprojekt kakav svijet nije vidio, arhitekti sluđeni: ‘Trebalo bi nam 50 godina za to!‘

Projekt je nazvan Mirror Line—builds, odnosno ‘zrcalne zgrade u nizu‘, i dio su bin Salmanovog plana da izgradi ‘linearnu zajednicu‘
Kad je saudijski krunski princ Mohammed bin Salman naredio izgradnju pustog sjeverozapadnog područja kraljevine, zahtijevao je nešto ambiciozno poput egipatskih piramida, piše Wall Street Journal.

Arhitekti i urbanisti na njegov su zahtjev odgovorili planovima za čitavi linearni grad i u sklopu njega neke od najvećih zgrada na svijetu: dvije paralelne zgrade visoke 480 metara, koje se protežu čak 120 kilometara preko priobalnog, planinskog i pustinjskog terena, a koje su međusobno povezane stazama, pokazuju povjerljivi dokumenti.

Linearni grad
Projekt je nazvan Mirror Line—builds, odnosno ‘zrcalne zgrade u nizu‘, i dio su bin Salmanovog plana da izgradi svojevrsnu linearnu zajednicu. Projekt će ukupno koštati oko bilijun dolara, a u neobičnom naselju će moći stanovati oko pet milijuna ljudi.

Ispod zrcalnih zgrada će prometovati super-brzi vlak, pokazuju nacrti nastali prošle jeseni. Kako bi njegovi stanovnici imali što za jesti, zgrade naselja će imati integrirane vertikalne vrtove. Za zabavu je u Mirror Lineu zamišljen veliki sportski stadion na visini od oko 300 metara iznad tla. Tu će također biti i marina za jahte, smještena ispod lukova dvaju zgrada.

Mirror Line je jedan iz serije projekata koji čine Neom, ambiciozni građevinski pothvat veličine Massachusettsa kojim princ Mohammad želi diverzificirati ekonomiju kraljevine koja se sada u velikoj mjeri oslanja na naftu. Projekt Neom, u vlasništvu državnog fonda Saudijske Arabije, želi privući strane investicije i stvoriti tisuće novih radnih mjesta.

No, privlačenje stranih investicija do sada se pokazalo prilično teškim, jer mnoge strane zemlje i kompanije bojkotiraju Saudijsku Arabiju i princa Mohammeda, de facto vladara kraljevine, zbog lošeg stanja sa slobodama i ljudskim pravima, što se dodatno pogoršalo nakon ubojstva novinara Jamala Khashoggija 2018. godine.

Ipak, izolacija od strane Zapada završila je prošli tjedan sastankom između princa Mohammeda i američkog predsjednika Joea Bidena, čime je možda utaban put novim stranim investicijama u projekt Neom.

S obzirom da kraljevina silno profitira od rasta cijena nafte, princ Mohammed nastavio je gurati svoj ambiciozni plan nadajući se da će svoju zemlju pretvoriti u jednu od najposjećenijih turističkih i poslovnih destinacija, iako se planovi još uvijek mogu promijeniti.

Još neviđeno
Ako Saudijska Arabija doista uspije sagraditi planirano, radit će se o nečemu što još nije viđeno u svijetu. Ambiciozan plan već sada zadaje glavobolje urbanistima i arhitektima. Jedan od problema je i kako ispoštovati rok koji je zadao sâm princ, a to je da sve bude dovršeno do 2030. godine te kako riješiti problem milijuna ptica selica koje prolaze kroz to područje.
Prve procjene kažu kako će se projekt morati graditi po etapama i da će za njegov dovršetak biti potrebno najmanje 50 godina.

Zaposlenici Neoma izrazili su zabrinutost u vezi s time hoće li ljudi nakon pandemija željeti živjeti u visokim zgradama te hoće li nevjerojatna veličina strukture promijeniti dinamiku protoka podzemnih voda i ograničiti kretanje ptica i ostalih životinja.

Dizajn Mirror Line-a podsjeća na eru silne gradnje nekretnina prije globalne financijske krize u susjednom Dubaiju, gradu koji je princ Mohammed hvalio zbog brzine i ambicije kojom se razvija. Emirat je izgradio najviši toranj na svijetu od 823 metra, otok u obliku palme s vilama i stanovima i arhipelag izgrađen tako da podsjeća na kartu svijeta.

No, kao i u Dubaiju, neće svi planirani projekti u Saudijskoj Arabiji nužno biti dovršeni. Tijekom posljednjeg naftnog buma, Saudijska Arabija je planirala izgraditi najviši neboder na svijetu, koji je kasnije stavljen na čekanje. Neom je već prošao kroz promjenu glavnih planova i egzodus stranih zaposlenika frustriranih tempom razvoja i kulturom upravljanja.
jutarnji.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *