Saudijski šejh Megamisi uporedio Khashoggijeve ubice sa ashabom Halidom ibnul – Velidom

Piše: Abdullah Nasup

Saudijski šejh Salih El-Megamisi izazvao je buru negodovanja na drušvenoj mreži Twitter uporedivši ubice saudijskog novinara Khashoggija sa ashabom Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Halidom ibnul-Velidom, radijallahu anhu.

Tokom gostovanja na TV Al Arabiya, šejh Salih El-Megamisi je, u pokušaju da amnestira dinastiju Saud od odgovornosti za brutalno ubistvo novinara, rekao da je ono to su uradili službenici konzulata i skupina koju je poslala obavještajna služba da vrate Khashoggija, prekršaj i prekoračenje njihovih ovlasti.

Megamisi je ovim riječima, zapravo, ponovio ono što stoji u službenoj izjavi saudijske vlade u kojoj se navodi da je grupa od petnaest članova obavještajne službe prekoračila ovlasti.

Poseban revolt arapske javnosti na društvenim mrežama izazvalo je Megamisijevo objašnjenje da ono što se desilo liči na događaj u kojem je Halid ibnul-Velid, radijallahu anhu, ubio Malika ibn Nuvejru u ratovima protiv otpadnika u vrijeme vladavine Ebu Bekra, radijallahu anh, iako mu halifa nije dao ovlasti za to.

Megamisi je kazao da ubistvo liči na još jedan dugađaj u kojem je Halid, radijallahu anhu, ubio grupu ljudi za koje se kasnije ispostavilo da su htjeli primiti islam, a tada je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allahu, odričem se onoga što je uradio Halid!”

Arapski tviteraši su poručili Megamisiju da je pokazao nepoštovanje prema Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i ashabima, radijallahu anhum, uporedivši s njima ove okrutne ubice iz konzulata.

Ubistvo saudijskog novinara Khashoggija je zločin bez presedana u ljudskoj historiji, jer je diplomatsko-konzularno predstavništvo na tlu strane zemlje, koje bi trebalo pružati zaštitu i konzularne usluge svojim državljanima u stranoj zemlji, od strane državnih službenika iskorišteno za izvršenje krajnje brutalnog ubistva političkog, nenasilnog, kritičara vlasti svoje zemlje.

Saff

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara