Sedam kategorija žena koje muslimani ne bi trebali ženiti

Veliki učenjak prošlog stoljeća, šejh Muhamed ibn Salih ibn Usejmin, podučavao muslimane kojih sedam vrsta žena ne bi trebali oženiti:

1. El-ennanah (ona koja se uvijek žali, jadikuje i jauče, ona koja konstantno vezuje krpu oko glave i žali se na neku bolest ili glavobolju dok u stvarnosti sve to glumi)

Brak sa takvom ženom znači agoniju i neprekidni nemir. Takva narav koja upravlja njenim postupcima navodi je da ignoriše svaki pokušaj muža i da podcjenjuje njegova nastojanja da joj udovolji uprkos svemu, jer od nje ce naići samo na nezahvalnost i nezadovoljstvo onim što joj on nudi.

2. El-mennanah (koja neprestano podsjeća muškarca na svoja prava, koja ga obasipa poklonima da bi mu poslije prigovarala:”Učinila sam to i to za tebe”)

To znači da kad god mužu učini neko dobro ili pak svojoj djeci, nakon toga ona ga obavezno uvijek podsjeća na svoje potrebe i na to da on sad treba da bude velikodušan prema njoj, jer ona je njemu, navodno, učinila nešto što on uopšte i ne zaslužuje. Pošto se već udala za njega, ona će ga stalno podsjećati na to da je odbila bolju priliku zbog svoga muža, nekoga bogatijeg, ljepšeg i viseg staleža od njega.

3. El-hennanah (ona koja pati za svojom majkom ili bivšim suprugom)

Ona koja stalno žali sa svojom majkom više nego sto bi trebala nije izgrađena kao samostalna ličnost. Muškarac koji se oženi sa ženom tipa ‘hannanah’ kao da se oženio sa dvije žene: suprugom i sa njenom majkom. Njena majka se uvijek efektivno miješa u njen brak, bez obzira živjela ona sa njom ili u svom vlastitom domu.

4. Kejtul’Kafaa (ona koja je “obilježena” lošom reputacijom iz prošlosti (u arapskom: ona koja ima ožiljak na potiljku)

Muškarcu se nikada srce neće smiriti srce sa ženom koja ima lošu prošlost i reputaciju koja je poznata njihovoj okolini. Uvijek će ga kopkati misli:’S kim je bila’ i ‘Šta je radila’.

5. El-heddakah (ona koja želi da posjeduje sve što vidi, i koja traži od muža da joj konstantno kupuje sve što ona želi)

El-heddakah, žena koja je u pravom smislu riječi “dunjalučarka”. Ona konstantno želi da posjeduje najnovije modele haljina, torbica, cipela, i nakita. Ona žudi da ima najljepši namještaj i pokućstvo. Opsjednuta je idejom dobivanja poklona, i tim činom smatra da je vrijedna, pažena i mažena.

6. El-berrakah (ona žena koja provodi većinski dio dana uljepšavajući se do te mjere da izgleda poput plastične lutke, koja uvijek pretjeruje u šminkanju)

Pored toga što imaju očigledno nedostatak samopouzdanja i što nisu zadovoljne svojim prvobitnim izgledom, ovakve žene također imaju potrebu da se prezentuju krugu prijateljica kao lijepe i dotjerane. Opsjednute su svojim izgledom, i svjesne su da mogu da u jednu ruku dominiraju svojim izgledom, i izmame divljenje prijateljica. Bitno im je površinsko!

7. El-sheddakah (koja uvijek priča prekomjerno i bez razmišljanja)

Ova vrsta žena također ima potrebu da razgovara s nekim konstantno, da bude u centru pažnje kada ovo radi. Ona želi da se obrati prvenstveno mužu na način na koji smatra između ostalog da će joj biti ukazana pažnja. Osobe koje prekomjerno pričaju dovode se u situaciju da prenose tuđe riječi, da nadodaju i uveličavaju događaje i dešavanja iz svoje okoline. Skladno tome, padaju u grijeh s takvim postupcima.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara