Sehurite, u sehuru je bereket

Hvala Allahu koji je pocastio one koji traze oprosta u zadnjme djelu noci (eshar), i one koji ga spominju i velicaju u toku dana i noci. A salavt i selam neka je naseg pravaka, Poslanika Muhammeda pretecu vrlih i imama bogobojaznih, a zatim:

Uzviseni veli: “Oni koji budu strpljivi, i istinoljubivi, i Allahu poslusni, koji budu milostinju udjeljivali, I KOJI BUDU U POSLJEDNJIM CASOVIMA NOCI ZA OPROST MOLILI.’” (Ali Imran, 17.)

Na drugom mjestu kaze: “I KRAJEM NOCI ONI ISTIGFARCINE.” (Ez-Zariyat, 18.)

Od Enesa ibn Malika r.a. se prenosi da je Poslanik a.s., rekao: “Sehurite se (jedite i pijte pred kraj noci-pred zoru) jer uistinu u sehuru je bereket.” (Muttefequn alejh.)

es-Sehar, mnozina  el-eshar je naziv za zadnji dio noci pred zoru. Sehar je izuzetno vrijeme kojeg je Milostivi odlikovao primanjem dove u njemu. Ucinio ga je za svoje odabrane robove koji se natjecu u namazu, zikru, istigfaru, dovi, obracanju i dozivanju svoga Gospodaru; iskreno, predano daleko od ljudskog prisustva i njihovih ociji.

Poslanik a.s., podstice postace da se pomognu pri postu objedovanjem u vrijeme sehara, pa se taj objed i naziva sehurom zbog vremena u kojem se cini. Kaze a.s.: “POMOZITE SE JELOM U SEHARU (sehurom) ZA POSTENJE DANA, A KAJLULOM (kratko spavanje sredinom dana) ZA BDIJENJE NOCI.” (Ibn Madze;1693.)

Bez obzira koliko bili potrebni za tim oborkom ili ne, koliko se dugo postilo i bilo tesko ili lahko postiti trebamo da praktikujemo sehur zbog bereketa u njemu i odvajanja perioda u kojem se ne posti- noc do zore i koji se posti -dan od zore.

Od Ebu Seida el Hudrija r.a. se prenosi da je Poslanik a.s rekao: “JELO SEHURA JE BERICETLI PA GA NE OSTAVLJAJTE, MAKAR DA POPIJETE GUTLJAJ VODE,JER ALLAH I NJEGOVI MELEKI DONOSE SALAVAT NA ONE KOJI SEHURE.” (Ahmed; 11086)

Pogledajmo dobrote i milosti nasega Gospodara za jelo i pice koje nam je potrebno daruje nam svoju Milost i Blagoslov, te dove meleka, jer mu se pokoravamo i sljedimo stope Njegoovg i naseg Miljenika a.s.

Od Abdullaha ibn el-Harisa, od jednog od ashaba se prenosi da je usao kod Poslanika a.s. dok je sehurio pa mu je reako: “DOISTA JE ON -SEHUR- BEREKET KOGA VAM JE ALLAH DAROVAO PA GA NE ZAP-OSTAVLJAJTE.” (En-Nesai; 2162.)

Svi se rado sjecamo sehura iz mladosti kao najljepsih i ne zaboravnih uspomena.

Sjecamo se i nekih jela kao: prge, potkrize, hoshafa, dvopeka itd, sjecamo se i nasim majki koej su nas budile i spremale sehur ei ifatare kojih sada nema – ALLAH IM DZENNET I MILOST SVOJU DAROVAO.

A najbitnije da se sjecamo robovanja Allahu, zato neka tu sunnetsku tradiciju zapamte i prenesu na nase potomke nasa djeca.

Neka je hvala i zahvala i neka je salavat i selam na Muhammeda a.s. njegov rod i druzinu.

Abdulmelik Oborčak

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara