ŠEJTAN S AHMEDIJOM

Piše: hfz.Fuad Abdullah Seferagić

Pušača ima različitih. Neki žele da prestanu pušiti ali im ne polazi za rukom. Neki opet, ne žele prestati, znajući da ne mogu pobijediti samog sebe, jer u sebi, zapravo, imaju najljućeg protivnika. Nekima doktor “zaprijeti rakom”, i oni odjednom prestanu, mada cijeli svoj život sami sebe nisu mogli natjerati da se okane ćorava posla, niti ih je mogla odvratiti hiljaduiprva hutba mjesnog imama. Nekima, primjerice, ne da Šejtan da se okanu tog grijeha i poganluka. Ja sam bio od ovih zadnjih.
I ne samo to! Nisam mogao da zamislim, da tako “bezazlena stvar” – pušenje – može, da bude toliki grijeh, da stvara jâz i raskol među tolikim vjernicima i ulemom. Jednima Šejtan nije mogao “zapržiti čorbu”, jer su se oni držali ispravnog kur’anskog mišljenja, kada se sveukupno sagledaju svi elementi, da je pušenje haram, dakle grijeh i zabranjeno, a jednima je, među kojima sam bio i ja sam, “zasolio pamet”, pa su svim raspoloživim sredstvima otimali pušenje od grijeha i trpali ga u mekruh tahrimen – dakle nešto, što je blisko grijehu, ali, eto nije baš “pravi” grijeh. Što se mene tiče, Šejtan nije imao baš pune ruke posla. Lahko me bio nagovorio na ovaj otrov; jer je to “moderno”, “frajerski”, “cool” , “faca si sa cigarom” , “nije grihota”, i tako otprilike, sve dok ne bih ponekad, nošen višim idejama i imanom, poželio ili “čvrsto” odlučio, da prestanem definitivno sa sopstvenim trovanjem. Ovo ni u snu ne bih priznao onima, koji su me opominjali ili upozoravali na zlo duhana. Da ih Allah swt nagradi! Ah, koliko sam samo puta bacio tek načetu “kutiju” u smeće da bih sahat kasnije rovario po kanti, tražeći zdrobljene cigarete! I tamam, kada bih čvrsto odlučio da prestanem, Šejtan stavi moju ahmediju sebi na glavu i došapne mi:
Otvori Kur’an, Suru An-Nisa 31.

إِن تَجْتَنِبُوا كَبَائِرَ مَا تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَنُدْخِلْكُم مُّدْخَلًا كَرِيمًا

Ako se budete klonili velikih grijehova, onih koji su vam zabranjeni, Mi ćemo preći preko manjih ispada vaših i uvešćemo vas u divno mjesto.

“Vidiš, dragi efendija, pa ti ne činiš velike grijehe, zar misliš da će se Allah (swt) rasrditi na tebe zbog tvog užitka u cigareti?”
Malo bih razmislio i, fakat, više nisam razmišljao da prestanem pušiti! Šta više, kada bi mi neko spomenuo pušenje kao grijeh, ja bih mu “k’o iz topa”, citirao ovaj ajet i ućutkao ga. To mi je čak pričinjavalo zadovoljstvo, moj nefs, ego u meni se prsao pameću i nadmenošću. A onda bi došao Ramazan. Nefs bi se do prvog iftara srozao do visine članaka; tuga i čemer, a kad zauči ezan za iftar, odmah iza čaše vode i pokoje hurme, jedan pa drugi crveni “Marlboro”. Ah, rahatluka i miline! Takav je bio svaki Ramazan. Neljudsko htjenje u meni iznutra, me tjeralo da se “ponizim” i “jednu zapalim” čak i onda kada su drugi ibadetili, ili pred namaz, pa onda sam sebi “zaudaraš” na dim. Razmišljajući tako o postu, pomislih, kako sam jako rijetko postio nafile i, uglavnom, kada bih naveče odlučio da postim, pred zoru me Šejtan prepadne, kako neću moći u podne sa prijateljima “zapaliti” a ni kahvu popiti, pa sam odustajao od nafile posta. Subhanallah, možda godinama tako. Zastidih se. Zbog “cigare” sam odlagao nafilu post i Šejtan je tačno znao kako će me prevariti. Nije mi nikad došapnuo: “Nećeš ti nikad postiti nafile!” Tako on ne prilazi vjernicima. On promjeni taktiku, samo došapne: “Ne moraš sutra, posti drugi dan ili kad dan bude kraći! Odgodi!”
E, nećeš sa mnom više tako! Prošao je još jedan Ramazan, ispostih šest dana Šewala a onda svaki drugi dan. Do idućeg Ramazana. Pa do idućeg. Tako tri godine, svaki drugi dan, da napostim sve one propuštene nafile i kaznim sebe za svoj nemar. Hvala Allahu, od tada je prošlo petnaestak godina i nikad mi više Šejtan nije šapnuo da “zapalim”! Plaši se nafile.smile emoticon

Facit: Šejtan u svojim ciljevima, ponekad nagovori insana na neko dobro djelo, da bi se insan umislio u uobrazio da je siguran i nepogrešiv a onda ga svom žestinom strovali u grijeh. On je “alim” i mogao bi “zamotati veliku ahmediju”, ali on nikad nije učinio sedždu Gospodaru svih svjetova. Zato ni ti ne čini sedždu Šejtanu l.a. i ne slijedi ga. On je naš otvoreni neprijatelj i nagovara nas, da održavamo makar i “najbezazleniju” vezu sa njim, bitno je da ima kontakt i protok do našeg srca, a svako pokvareno srce počne sa malim grijesima, kao tačkice na njemu za koje se nikad ne pokaje. Tako Šejtan priprema srce za veće i teže grijehe. Čuvajmo svoje srce, pustimo u njega samo Onog Koji mu je odredio svaki otkucaj.

*** Šest miliona ljudi umre godišnje od posljedica pušenja.
Muslimani Njemačke “ispuše” godišnje milijardu eura. Koliko bi ove pare pomogle gladnima?

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara