Press "Enter" to skip to content

Šeranić: Naše procjene pokazuju da će danas biti 1.800 osoba pozitivnih

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da su domovi zdravlja u ovom bh. entitetu pod velikim pritiskom zbog koronavirusa.

“Ukoliko se nastavi ovakav trend, bit će sedam do osam posto lica koji će biti hospitalizovani. Naše procjene pokazuju da će i danas biti 1.800 lica pozitivnih, što bi značilo da bi iz te naredne sedmice imali oko 150 novih lica u bolnicama, s obzirom na mijenjanje odnosno pogoršavanje kliničke slike. Naše projekcije govore da ćemo tada imati 13 lica na respiratoru. Ako se nastavi takav trend, morat ćemo sve planove aktivirati i završavati stvari teritorijalno”, smatra Šeranić.

Naveo je i da će Ministarstvo ponovo ažurirati preporuke koje su otišle pred sve domove zdravlja.

“Pored ovog što zbrinjavamo pacijente moramo biti svjesni da moramo pružiti zdravstvenu zašititu i onima koji imaju druge potrebe. To će biti teško ako se nastavi ovako”, pojasnio je Šeranić.
Poručio je kako je pojedinac najvažniji koji štiti sebe i porodicu.

“Po podacima o licima koji su zaraženi, nakon uzimanja epidemiološke anamneze, jasno je da su se zaražavanja uglavnom desila u krugu porodice, ali se nije ukazivalo na striktan boravak u nekom kolektivu, odnosno školi, već su to uglavnom okupljanja u slobodno vrijeme. Zato i mjere jesu bile usmjerene na naše slobodno vrijeme”, istakao je Šeranić.

Na jesen se očekuje, kako je najavio, rast broja novozaraženih.

Radio Sarajevo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *