Šest znakova koji će se pojaviti 24 sata prije smrti

“Ništa se u životu ne mora osim umrijeti”, stara je to poslovica koju slušamo od malih nogu.  

Smrt je neizbježna i upravo zato trudimo se o njoj ne razmišljati. No, znamo li što se događa netom prije nego što osoba umre i može li se taj trenutak prepoznati?

Jedan je stručnjak rekao da je smrtni hropac znak sigurne smrti koja nekoga čeka tokom sljedeća 23 sata, piše ”New York Post”. Ovaj se fenomen događa u trenutku kada osoba nije u mogućnosti gutati. Osoba kojoj je smrt blizu disat će drugačije, a taj jedinstveni zvuk dio je tog fenomena, kaže dr. Danijel Marel (Daniel Murrell) s Američkog univerziteta u Alabami.

Iako je zvuk stravičan, ljekari uvjeravaju da osoba ne osjeća nikakvu bol. U takvim slučajevima medicinsko osoblje može pomoći i ublažiti pacijentovu muku okrećući ga na bok da mu se oslobode dišni putevi.

Ostali znakovi koji ukazuju na brzu smrt su: zbunjenost, učestalo zijevanje da bi se došlo do više kisika, gubitak svijesti i ponovno vraćanje, inkontinencija, promjena tjelesnog mirisa, uznemirenost, tamne modrice, ljuštenje kože.

Prošle godine neurolog Kamerun Šo (Cameron Shaw) otkrio je šta se događa 30 sekundi prije nego što neko umre. Kaže da već u prvih 10 do 20 sekundi gubimo osjećaj za sebe, izgubi se osjećaj za humor, mogućnost razmišljanja. Tvrdi da i stvarno postoji svjetlo na kraju tunela.

– Znamo da se taj fenomen događa u trenutku kada mozak više ne prima kisik – naglasio je Šo.

Dodaje da će osoba u tom trenutku i stvarno razmišljati o svom životu i nekim uspomenama i učinit će mu se kao da mu život leti pred očima. A sva vantjelesna iskustva nisu stvarna, već je to samo trik našeg mozga, naglašava.

cazin.net

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara