Šesti predznak: Dim

Allah,dž.š, kaže: “Zato sačekajte dan kada će im se činiti da prema nebu vide vidljiv dim koji će ljude prekriti. Ovo je neizdrživa kazna! “

Dim je posljednji predznak kojeg će vidjeti vjernici. Muhammed, s.a.v.s, kaže: “Vaš Gospodar vas upozorava na troje: dim koji će kod vjernika prouzrokovati kihavicu, a u nevjernika će ući pa će se on napuhati, a onda će iz njega izaći na sve tjelesne otvore. Drugo je životinja, a treće Dedžal.”

Ibn Ebi Hatem kaže da je rekao Alija, r.a: “Još se nije pojavio dim kao predznak Smaka svijeta. On će kod vjernika prouzrokovati kihavicu, a prodrijet će u nevjernika sve dok ga ne ispuni.”

Ibn Džerir prenosi kazivanje od Abdullaha bin Ebi Mulejkeh da je rekao: “Jednog jutra sam došao Ibn Abbasu pa mi je rekao da nije spavao cijelu noć. Upitao sam ga za razlog, a on mi je odgovorio da je izašla kometa, pa se pobojao da se nije pojavio dim. Zbog toga nije mogao zaspati cijelu noć.”

Dakle, dim je šesti predznak kojeg će vidjeti vjernici, a neće im ništa naškoditi. To će biti opomena nevjernicima da kazna počinje i da će se sručiti na njih. Dim će se zadržati na Zemlji četrdeset dana. Poslije ovog predznaka, zapuhat će blag vjetar iz Jemena koji će uzeti duše svim vjernicima. U životu će ostati samo nevjernici, što će biti uvod u strašnu nesreću koja će ih zadesiti. Muhammed, s.a.v.s, je rekao: “Pred Smak svijeta će se pojaviti vjetar, koji će uzeti dušu svakom vjerniku.”

Također, Muhammed, s.a.v.s, u drugom hadisu kaže: “Allah, dž.š, će poslati vjetar iz Jemena koji će biti blaži od svile, a koji neće ostaviti nikog u čijem srcu ima makar trunka imana, a da ga neće usmrtiti.”

Autor: Emin Muhammed Džemaluddin | Iz Knjige: Blizina pojave Mehdije i smak svijeta |Obrada: putem-islama.com

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara