Press "Enter" to skip to content

SJEĆATE LI SE SENADA PEHLIVANA IZ VIDEA KAKO PRODAJE DIPLOMU? OSLOBOĐEN JE SVIH OPTUŽBI

Kantonalni sud u Bihaću donio je pravosnažnu presudu u predmetu poznatom pod nazivom “Diploma” te potvrdio prvostepenu presudu Općinskog suda u Sanskom Mostu, kojom je Šemsudin Habibović osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 13 mjeseci.

Ovom presudom optužbi je oslobođen Senad Pehlivan, koji je ranije također bio osuđen na 13 mjeseci zatvorske kazne, dok je Nejri Šabić potvrđena uslovna kazna zatvora od osam mjeseci s rokom provjere od tri godine.
Pehlivanu je suđeno zbog krivičnog djela primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Kantonalni sud je ocijenio da Tužilaštvo u njegovom slučaju nije dokazalo činjenje krivičnog djela, dok se Habiboviću i Šabićevoj sudilo za krivotvorenje službene isprave.

Svi oni su bili akteri poznate afere koja se dogodila potkraj 2018. godina i imala snažan odjek ne samo u Bosni i Hercegovini, već i van njenih granica.

Novinarka magazina “Žurnal” Azra Omerović je za svega 17 dana, bez prisustvanja ijednom času, završila srednju medicinsku školu i to vrlo dobrim uspjehom.

Dokumente je predala 20. decembra 2018, a ovjerenu diplomu i svjedočanstva za četiri razreda srednje medicinske škole preko posrednika dobila 3. januara 2019. godine.

Optužnica je teretila Pehlivana da je posredovao prilikom podmićivanja odgovorne osobe, nakon što ga je novinarka kontaktirala kao osobu za koju je imala saznanja da posreduje prilikom kupovine diploma.
On joj je prema optužnici obećao da će najkasnije do polovine januara 2019. godine pribaviti diplomu srednje medicinske škole, zanimanje medicinski tehničar, a za ovu uslugu je zatražio 2.500 maraka, koje će podijeliti s osobama koje budu sudjelovale u izdavanju diplome.

Prema navodima iz optužnice, Pehlivan je potom stupio u kontakt sa Šemsudinom Habibovićem, odgovornom osobom privatne ustanove Centar za obrazovanje odraslih “Multilingua” iz Sanskog Mosta, koji je potom skupa s Nejrom Šabić, direktoricom pomenute ustanove, sačinio krivotvorenu diplomu srednje medicinske škole i predao je Pehlivanu.
Kada je afera objavljena u medijima, pokrenuta je temeljita istraga u ovom predmetu.
Inače, po otkrivanju afere “Diploma” policija USK je po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona izuzela dokumentaciju iz škole “Multilingua”, a Ministarstvo obrazovanja započelo kontrolu rada ove ustanove i zbog ove afere zabranilo joj rad na period od tri godine.

U međuvremenu otvorena je opsežna istraga oko izdavanja diploma i ovaj predmet se, po navodima Tužilaštva USK, još nalazi u fazi istrage, prenose Nezavisne.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *