Press "Enter" to skip to content

“Sjedimo Džeko i ja, nemamo marke do plate, gledamo Manchester i Edin kaže…”

Edin Džeko (37) nedavno se prisjetio svojih dana u Češkoj, gdje je igrao za Teplice i Usti nad Labem, perioda u kojem je kako je priznao spajao kraj sa krajem, te često bez dovoljno hrane dočekivao kraj mjeseca.

Njegov saborac iz tih dana bio je Samir Merzić (38) koji je za N1 ispričao još detalja iz tog perioda.

Merzić je karijeru počeo u FK Velež Mostar, a onda prvi 2007. godine otišao česki FK Ústí nad Labem. Prošao je probni period od sedam dana, a zatim potpisao i ugovor.

“Tada je moj manadžer Irfan Redžepagić meni rekao da dolazi i Edin Džeko, te da će on potpisati ugovor sa Teplicama, pa odmah dolazi na posudbu u Ústí nad Labem. Proveli smo pola godine igrajući za Ústí nad Labem. I kao što je Edin rekao, igrali smo za 500 eura, što nije bilo dovoljno za neke normalne uslove.” prepričava Merzić za N1 i dodaje:

“Tako da smo se nekako zajedničkim budžetom ‘krpili’, hranili, plaćali stanarinu i trenirali. On je već govorio o tome, da sedam dana do plate zoveš kući i nemaš šta da jedeš. Sve je tačno. Uvijek smo gledali da napravimo iskorak u karijeri, ništa nam nije bilo mrsko i teško. To može biti poruka za mlade fudbalere, da ništa ne dolazi samo od sebe i treba puno odricanja, rada i truda, da napravite nešto u karijeri.”

Veliki čovjek Edin Džeko, ključna polusezona i odlazak u Teplice
Samir Merzić izražava veliko poštovanje prema Edinu Džeki, zbog toga što se nikada nije odrekao onoga što jeste, te u svojim intervjuima spominje teške početke, koji su vezani i za Merzića.

“Edin je moj veliki prijatelj i veliki čovjek. To što smo on i ja prošli u te dvije i po godine, stvarno je nevjerovatno. Bili smo jedan drugom podrška. Zajedno samo imali jedan cilj, kada smo otišli u Češku. Nije bilo nimalo lako. On je imao 18, a ja 20 godina. Odeš od roditelja, dođeš u Češku, ne znaš ni jezik i moraš se dokazivati svakog dana. Uvijek smo bili drugari i vjetar u leđa. Pomagali jedan drugom, da napravimo nešto u svojim karijerama. Lijepa uspomena, da sam sve to prošao zajedno sa Edinom.” prisjeća se Džekin prijatelj.

Možda ključnu polusezonu u karijeri, koja mu je “prokrčila” put za dalje, Džeko je odigrao u Ústí nad Labemu.

“Džeko je postigao 8 golova za polusezonu, pa otišao za Teplice. Nažalost, ja doživim jednu povredu meniskusa koljena. Ali, ostali smo cimeri, on je i dalje živio u Ústíju, putovao svaki dan na treninge i bili smo zajedno. Ubrzo sam se oporavio i odigram dobru polusezonu, pa sam i ja otišao za Teplice. Tada već, Edin je počeo uveliko da zabija golove u Teplicama. Godinu i po dana smo proveli tu. Dosta utakmica smo zajedno igrali i savladali smo češki jezik. Provodili smo 24 sata zajedno. Pomagali smo jedan drugom kako na terenu, tako i van njega. Na treningu i utakmicama uvijek sam gledao da Edinu odigram loptu. To nam je bio dogovor. Hahah” kaže nam iskreno Samir Merzić.

“Same, nije ovo ništa, može se s njima igrati”
Džeko i Merzić nikada nisu odustajali od svojih snova. Ipak, da bi postao veliki igrač, moraš i pored divljenja fudbalskim ikonama, razviti mehanizam samopouzdanja, koji će te lansirati među elitu.

“Ali, ono što je meni ostalo upečatljivo, jeste Edinovo samopouzdanje. To je stvarno bilo nevjerovatno. Zamisli, igraš u Ústí nad Labem, na posudi iz Teplica, imaš platu 500 eura. I tako, sjedimo u jednom lokalu Edin i ja. Gledamo Manchester United, ne znam tačno protiv koga je igrao i razgovaramo. Gledamo Waynea Rooneyja, ja kažem pa ovo su zvijeri. I on meni kaže u jednom trenutku, jer me oslovljavao nadimkom: ‘Same, nije ovo ništa. Može se s njima igrati’. To mi je ostalo urezano u sjećanju, da momak ima 18 godina i zrači iz njega samopouzdanje. To nikad neću zaboraviti. I eto šta se desilo na kraju, počne davati golove tom Manchester Unitedu.”

Merzić je kasnije igrao u slovačkoj Senici, ruskom Amkar Permu, da bi se kasnije vratio u Velež. Karijera ga je još odvela u Norvešku, te na kraju u Slobodu u kojoj je 2017. završio karijeru.

Cijeli intervju procitajte na N1.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *