Press "Enter" to skip to content

Sjemenke i ulje čurekota: BLAGOSLOVLJENO ZRNO I ULJE ZA RAK, DIJABETES, ASTMU, ALERGIJE….

Božija biljka, jedina zapisana u Bibliji i Kur’anu. U narodnom vjerovanju, ćurekot je lijek za sve bolesti. Možda je ocjena pretjerana, ali ova biljka može biti korisna u suzbijanju niza pojava, od nervoze do holesterola. Dosadašnja ispitivanja su pokazala da čurekot ne djeluje direktno na pojedine organe, već djeluje na kompletan organizam putem imunološkog sistema i pročišćavajuće preko debelog crijeva, tako da je korist višestruka. Poklanjamo vam recepte sa ćurekotom, ali i savjete medicinskih stručnjaka

Ako bismo medu najmoćnijim lijekovima svijeta morali izabrati jedan, najdjelotvorniji, taj status bi bez sumnje pripao ulju čurekota, odnosno crnog kima.Čurokot, čurekot, čorokot, crni kumin, Nigella sativa, “svelijek, i još preko 20 naziva odnose se na biljku koja se kao čudotvorni, iako danas pomalo zaboravljeni lijek, koristi već više od 3.000 godina. Spomenut je u Bibliji pod nazivom crni kumin, a prije 1400 godina i u Kur’anu. Arapi su ga prozvali blagoslovljeno sjeme, a narodi svih religija svijeta vjeruju da je čurekot sveta biljka i da je Bog stvorio da liječi sve što bi moglo da muči jedno ljudsko biće.

U narodnom vjerovanju, ćurekot je lijek za sve bolesti. Možda je ocjena pretjerana, ali ova biljka može biti korisna u suzbijanju niza pojava, od nervoze do holesterola. Naziva se začinom s hiljadu ljekovitih svojstava koji liječi sve osim smrti. Ovaj začin su zokom posljednih 50-godina počeli istraživati i uvažavati, ne samo ljekari alternativne medicine, nego i medicinski stručnjaci, imunolozi i farmaceuti.

Čurekot (crni kim) slovi kao panaceja, kao lijek za veliki broj ozbiljnih bolesti. Sitne crne sjemenke imaju idealan hemijski sastav što ih čini superiornijim od većine ostalih biljaka. One sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta-karoten i mnogo drugih vrijednih sastojaka.

 Hiljadugodišnji lijek

Istorija korištenja ulja crnog kima započinje još u vrijeme faraona, ali njegova ljekovitost se počinje naučno istraživati tek prije četrdesetak godina. Od tada, provedeno je oko 200 različitih studija na različitim institutima i univerziteta.

Ulje čurekota ootiče sa Mediterana, kasnije je kultivisan u drugim dijelovima svijeta pa je poznat pod različitim imenima: engleski – Black Cumin, hindu – Kalounji, arapski – Habbatul barakah (Seed of blessing), turski – Çörekotu, ruski – Чернушка itd. Koristili su ga drevni Grci, a bio i sastavni dio preparata drevne indijske i kineske medicine.

Daniel Zohary i Maria Hopf, naučnici i arheolozi, smatraju da najraniji dokazi o kultivaciji ove biljke potječu iz drevnog Egipta gdje su je faraoni koristili za zagrobni život i očuvanje njihovih mumificiranih tijela. Najraniji pisani dokazi o Nigella sativa potječu iz Starog zavjeta (Isaiah, 28:25,27). U Starom zavjetu hebrejska riječ „ketsah“ odnosi se na Nigella sativa, a prema Zohary i Hopf, biljka se koristila i kao začin i poboljšivač okusa hrane.

Korist ove biljke opisao je i Poslanik islama Muhammed, a.s., riječima: „Čurekot sadrži u sebi lijek za svaku bolest, osim za smrt.“. U Grčkoj antici čurekot je bio poznat kao sredstvo za jačanje pri fizičkoj i psihičkoj slabosti bolesnika. U Europi ova biljka stječe veliku popularnost u Srednjem vijeku, nakon što je 1031. godine izašla zbirka islamskog filozofa i doktora Ibn Sine (poznatijeg pod latinskim imenom Avicenna) pod naslovom „Knjiga za liječenje duše“. On, pored ostalog, opisuje izvanredno djelovanje čurekota za održavanje zdravlja. Osim toga, knjiga sadrži mnogobrojne savjete i recepte, koje egipatski doktori i danas rado preporučuju svojim pacijentima.

Također, čurekot se na Orijentu već hiljadama godina koristi za liječenje alergija i upala. Najčešće se upotrebljava kod astme, bronhitisa i neurodermitisa. U našim krajevima dugo je korištena tinktura čurekotovog ulja za liječenje nadimanja, bolesti želuca, pluća, jetre i mnogo više. Tek kroz modernu high-tech medicinu ulje čurekota pada u zaborav.

 Vakcina bez uboda

Moderna imunološka istraživanja potvrđuju da redovna upotreba čurekotovog ulja djeluje sprečavajuće protiv društvenih bolesti kao što su neke vrste raka, zakrčenje arterija, reumatska oboljenja, pojava mrene na očima…Ovo ulje ne djeluje direktno na pojedine organe, već djeluje na kompletan organizam putem imunološkog sistema i pročišćavajuće preko debelog crijeva, tako da je korist od njega višestruka.

Ulje ćurekota smatra se “tonikom” za cijeli naš organizam, a pogotovo za imunološki sistem, a ima i protivkterijsko i antiseptičko djelovanje. Uz to, ulje crnog kima je i jedan od najpopularnijih prirodnih atihistaminika.

U čurekotu se mogu pronaći bjelančevine, vitamini B1, B2 i B3, kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor, kao i omega-2 i omega-6 masne kiseline, beta-karoten, kao i tiamin i niacin. Mogu se pronaći i nezasićene i zasićene masne kiseline koje se smatraju izuzetno važnima za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila, kao što se smatra i da snižava holestorol.

Sastojak koji se smatra najljekovitijim djelom čurekota (crnog kima) je timokinon, koji sam po sebi ima protivupalna i imunomodulatorna svojstva. Ova se tvar smatra vrlo efikasnom u liječenju tumora, odnosno uništavaju tumorskih ćelija.

Ono što već tradicionalno pripisuju čurekotovom ulju biomedicina je počela dokazivati od 1964. godine. Do danas je objavljeno blizu 500 studija i recenziranih istraživanja koja dokazuju njegovu djelotvornost za zdravlje čovjeka. Nauka njegovu ljekovitost istražuje i potvrđuje tokom posljednjih šest decenija.

Eminentni naučnik Sayer Ji, a koji je svoj životni vijek posvetio izučavanju ljekovitosti čurekota, pokazao je da postoji preko 1.600 prirodnih komponenti unutar čurekota koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje. Također, ističe Sayer, postoji preko 10.000 ostalih supstanci koje se istražuju, sa desetinama hiljada  studija koje potkrepljuju njihov medicinski značaj.

Pored ovog, nekoliko stotina naučnih istraživanja moderne medicine, ali i ona koja su ostala iz drevnog vremena nude razne načine kako koristiti ovu svetu biljku, za koju je u istoriji čovječanstva, posebno u istočnjačkoj tradiciji zapisano da je Bog stvorio da kod čovjeka liječi sve. Posljednjih decenija su intenzivirana istraživanja, a dokaza je sve više.

Zato na kraju treba razmisliti i upitati se vrijedi li pokušati pronaći spas u ovoj, za mnoge, iscjeljujuće djelotvornoj i laganoj vakcini bez uboda!

Islamsko tumačenje: Dnevna “mjera” je pet do sedam zrna čurekota

Dr. Džemil Kudsi ed-Duvejk, stručnjak za medicinu zasnovanu na kur’ansko-hadiskim tekstovima, na pitanje o načinu korištenja ćurekotovog ulja, kaže da “idealan način konzumiranja ćurekota nalazimo u dva vjerodostojna hadisa”.

–         Prvi hadis jeste od Halida b. Sa’da da je sa Galibom b. Ebdžerom pošao na putovanje, te se ovaj razbolio. Kada smo stigli u Medinu, obišao ga je Ibn Atik i rekao mu: “Uzmi ćurekot, pet ili sedam zrna, zdrobi ih, a zatim to sa uljem nakapaj u nos.

Dakle, mjera ćurekota dnevno je pet do sedam zrna.

Drugi hadis bilježi Tirmizi od Ebu Hurejre da bi uzimao po 21 zrno i to koristio u tri dana, dakle, po sedam zrna dnevno. Neki smatraju da su ovo mala zrna i da ih treba koristiti više.

Postavljam pitanje, ako bi od nekih lijekova koje piješ uzeo sto komada, da li bi ti izliječilo tvoju bolest? Ne, ubilo bi te. Tako je i sa ćurekotom, ovo je njegova idealna dnevna količina.

Dr. ed-Duvejk navodi da onaj ko želi konzumirati ćurekotovo zrno to može činiti tako što će uzeti sedam zrna i samljeti ih svojim zubima, kako bi u ustima pustila korisne enzime koji povoljno utiču na ljudsko zdravlje.

Bez neželjenih efekata

Sjeme čurekota je neškodljivo i efikasno i može ga koristiti gotovo svako. Njegovi efekti se postižu kroz ustrajnu upotrebu. Ukoliko se upotrebljava na odgovarajući način i uz ispravno doziranje, neće izazvati nikakve iritacije, niti neželjene popratne efekte.

Sjeme čurekota može se koristiti u liječenju Diabetes Mellitusa i dijabetesa uzrokovanog alergijom, ali je preporučljivo da se tretman odvija pod kontrolom ljekara, jer derivati čurekota spuštaju nivo šećera u krvi.

Trudnicama se ne preporučuje upotreba ovog lijeka, dok se djeci preporučuje konzumiranje pola od propisane doze. Također, bolesnici s transplatiranim organima ne smiju koristiti ulje.

Mješavina “Pet sjemenki”

Sjemenke čurekota nutritivno su bogate. Sadrže više od stotinu hemijskih supstanci, koji pospješuju dobro zdravlje. Dnevno je dovoljno konzumirati jednu čajnu kašičicu.

U Indiji je vrlo popularna “smjesa pet začina” (pancha poran) koja se koristi za aromatiziranje mnogih jela, posebno mahunarki. Ova mješavina začina kombinacija je pet vrsta sjemenki u jednakom omjeru (čurekot,  gorušica, kumin, komorač i piskavica). Ova mješavina daje jedinstvenu aromu jelima, a ujedno je i ljekovita (pomaže probavi i sprječava nadimanje).

Mješavina pet sjemenki se nakratko proprži na maslacu ili ulju, te doda u skuhane mahunarke, za aromu i lakše probavljanje mahunarki. Ova mješavina koristi se i za pripremu jela od povrća koja se teže probavljaju (kao što su razne vrste tikvi, bundeva, kupusnjače i karela).

Za pripremu jela od povrća ovu je mješavinu potrebno nakratko popržiti na ulju ili maslacu, a zatim dodati povrće i ostale začine (prema receptu).

Mljeveni čurekot (crni kim) i med izvrstan su izbor za osobe koje nisu obožavatelji gorkih namirnica i začina. Med će u velikoj mjeri ublažiti gorak okus ovih sjemenki. Cijele sjemenke se uglavnom koriste za salate ili kao začin tokom prženja jela od povrća

Ako uvrstite sjemenke čurekota u ishranu, učinit ćete značajan korak ka zdravlju, a uz to uživati u jedinstvenoj aromi i mirisu jela. Sjemenke je potrebno pohraniti u dobro zatvorenoj posudi i čuvati na suhom i tamnom mjestu, kako bi sačuvale aromu i ljekovita svojstva.

Cazinski profesor Husnija Sarkić

Ne navodim vodu “na svoj mlin”, ali treba paziti gdje se kupuje čurekotovo ulje!

Iskustva u liječenju i zadovoljstva pacijenata su me ohrabrila da otpočnem proizvodnju čurekotovog ulja i raznih preparata na bazi čurekota. To su osim građana Cazina i cijelog kantona prepoznali brojni ljudi iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Švicarske i drugi.

Korištenje čurekotovog ulja na balkanskim prostorima nije nepoznanica. Doduše, njegova šira primjena prisutna je tokom zadnjih nekoliko decenija, ali je malo poznato da je u prošlom vijeku u Srbiji bilo na “dobrom glasu”.

Cazinski profesor Husnija Sarkić je kao student istraživao Poslanikovu medicine, a posebno ljekovitost čurekota. Tokom posljednjih 15 godina aktivno se bavi plasmanom čurekotovog ulja, ali i brojnih drugih proizvoda od hladno cijeđenih ulja, masti na bazi ulja i pčelinjih proizvoda.Prvi je u BiH registrirao firmu za ovu djelatnost.

Osim liječenja Kur’anom-rukjom, hidžamom, pokrenunuo je proizvodnju ulja čurekota i raznih preparata od čurekota kojeg kombinir sa nizom drugih biljaka, medom i drugim pčelinjim proizvodima… On čurekotovo ulje smatra izuzetno dragocjenim, ono je dragulj među uljima.

–         Allahov Poslanik, Muhammed, s.a.v.s., ga je pohvalio riječima: „Čurekot je lijek za sve bolesti osim smrti“. Kako u govoru Allahova Poslanika, a.s., tako i u biblijskim predajama nalazimo pohvalu ove biljke. Međutim, historijski gledano, lijek čurekotovim uljem i preparatima od njega je poznat još od vremena faraona, dakle od drevnog Egipta, pa i u novijoj medicini. Poznato je da je Savezna uprava za lijekove USA odobrila upotrebu čurekota u liječenju mnogih bolesti, od kojih su na brojnim svjetskim institutima dokazana djelovanja na liječenje raka, dijabetesa i mnogih drugih bolesti.- kaže professor Sarkić

Ne želeći da “vodu navodi na svoj mlin”, na našu opasku da je tržište BiH, ali i regije, preplavljeno uljima čurekota sumnjivog kvaliteta, naš sagovornik kaže:

–         Meni ne smeta zdrava konkurencija. Ali, zaista ima svega na tržištu. Država je dozvolila tu pojavu, nema kontrola kvaliteta, a to može biti veoma opasno. Naime, u postupku obrade čurekota dosta je grešaka, pa i javašluka, koji umanjuju ljekovitost ovog napitka. Uz to, ulje se uvozi na crno, u sumnjivoj ambalaži, čak se i prodaje u plastičnoj ambalaži koja ne zadovoljava minimalne standarde. Hoću reći da bi I državni organi, ali I potrošači trebali voditi računa o tome gdje i od koga kupuju čurekot.

Pravu energetsku vrijednost sjeme čurekota ima u tropskom i suptropskom pojasu, dakle  Egipat, Sirija, Maroko, Tunis, dio Turske, Jordan, Saudijska Arabija, Alžir, Pakistan, Indija i  druge zemlje ovog pojasa, a među njima se ističe egipatsko kao najbolje u svijetu. Naravno, egipatsko sjeme čurekota nije jedino koje je ljekovito, ali zbog svoje tradicije biva traženije. On uvozi sjeme iz Sirije.

Tokom 2011. godine uspio je plasirati neke proizvode u markete i prodavnice koji prodaju zdravu hranu, pa i pojedine apoteke. Od 2013. godine, povećava proizvodnju i promet svih svojih proizvoda, te osigurava neophodne dozvole u okviru zakonske regulative, prije svega Ministarstva zdravstva FBiH.

–         Komercijalizirali smo 18 proizvoda, na koje su ispoštovane sve zakonske procedure i dozvole. Pored toga, proizvodimo još 40-tak proizvoda koji nisu dobili snagu tog komercijalnog nivoa, a koji se nalaze u našoj maloprodaji i koje radimo po narudžbi. Konkretno, radi se o ulju čurekota, ulju lana, ulju bundeve, ulju kokosa, ulju konoplje, radimo od čurekota i neke masti kao što su one za reumu, vene i bolove, zatim masti za hemoroide, mast od kantariona. Od pčelinjih proizvoda radimo med sa dodatkom čurekota ili lana koji se koristi kao dodatak ishrani sportašima, zatim imamo med za jetru, prah za dijabetes ili tumorne bolesti, razne vrste čajeva i slično – kazao nam je professor Sarkić.

Iskustva dr. Biljane Maksimović iz Doboja

 UZ POMOĆ ĆUREKOTA ŽENAMA SA RAKOM DOJKE PROMIJENILA ŽIVOT

Uzela sam 100 žena – pacijentica kojima sam davala ulje crnog kima (čurekota); 50 njih sa promjenama na dojkama je trošilo ulje, a 50 nije trošilo. Nakon završenih šest mjeseci rezultati su bili iznenađujući

Vođena brojnim izazovima u svom ljekarskom pozivu, magistar medicinskih nauka Biljana Maksimović, specijalista medicinske radiologije iz Doboja nekoliko godina je provodila istraživanje djelovanja čurekota, odnosno crnog kima kod raka dojke. Ona se, inače, posvetila mamografijji i ultrazvučnim pregledima dojke.

–         Blizak kontakt sa pacijentima otvara brojna pitanja i daje odgovore na nedoumice i nepoznanice – kaže dr. Maksimović.

Za čurekot se zainteresovala prije desetak godina, nakon što je pregledala jednu od koleginica. Otkrila joj je promjene na dojci, te predložila punkciju.

–         Koleginica je odbila moj prijedlog, kazala mi da će trošiti ulje ćurekota dva mjeseca, pa ako za ta dva mjeseca ne bude bolje, da će pristati na terapiju. Kada je došla nakon dva mjeseca, pregledam je, ali ništa nije bilo na dojci. – sjeća se svojih prvih “susreta sa čurekotom” dr.  Maksimović.

Ona tada ništa nije znala o ulju crnog kima, odnosno čurekota. Ali, nakon iskustva sa kolegicom krenula je u potragu za više informacija.

–         Ostala sam iznenađena dokazima koliko dugo se ulje crnog kima koristi kao lijek, koliko je urađeno ozbiljnih istraživanja na tlu Amerike, Indije, arapskih zemalja… I onda sam odlučila da za pacijentice koje imaju određene promjene u dojkama, a koje nisu nešto što je dobroćudno, ni zdravo, a nisu ni rak koji bi trebalo liječiti. Bile su to  određene promjene kojima treba pratiti potencijal da li će se razvijati ili ne u kraćem vremenskom periodu.

–         Uzela sam 100 žena – pacijentica kojima sam davala ulje crnog kima (čurekota); 50 njih sa promjenama na dojkama je trošilo ulje, a 50 nije trošilo. Nakon završenih šest mjeseci rezultati su bili iznenađujući. Od onih 50 koje nisu trošile, njih 39 (jer su imale progrese), morale su ići u dalje liječenje, pa do operacije, a kod pacijentica koje su trošile bilo ih je samo osam kojima je trebao nastavak liječenja – iznosi svoje rezultate jedna od najpoznatijih doktorica u BiH i regiji.

Od tada dr. Biljana Maksimović znatno se posvetila izučavanju zvanične aromaterapije u prevenciji i liječenju brojnih bolesti. Ona dalje otkriva:

–         Ulje crnog kima direktno djeluje na tumorsku ćeliju, djeluje na enzime i na očuvanje opne ćelije da ona ne bi kliznula prema tumorskoj ćeliji. Ono ima aktivni sastojak himokinon. To je ono što je antitumorsko. U istraživanjima koja sam pronašla pokazalo se da djeluje na prevenciji nastanka raka debelog crijeva, da je jako povoljno u terapiji raka pluća. Godine 96. Američko udruženje je preporučilo da se koristi kao dodatak uz hemoterapiju jer poboljšava djelovanje hemoterapije, a smanjuje njene nus efekte. Zato mislim da je kim, odnosno čurekot nešto što ne treba odbaciti – govori dr. Maksimović čak I na naučnim skupovima.

Objašnjava da se ulje čurekota uzima kao i drugi vitaminski preparati.

–         Ja sam išla sa dozom od tri grama, odnosno tri perle ujutro, tri poslije podne. To je tri grama dnevno, a uzimaju se u dužem periodu od 6 mjeseci. – kaže doktorica, te otkriva još jedno interesantno zapažanje iz svoje prakse:

– Iako to nije bio predmet moga istraživanja sa statističkom obradom (kao što je bilo sa promjenama na dojkama), od pacijenticama sam saznala da im prestaju napadi migrene, da imaju dobru probavu, da im je disanje bolje Da se ne prehlađuju, da se lakše nose sa prehkadama, gripama… Zato mislim da je čurekot jedna jako vrijedna i pristupačna terapija ili pomoć u liječenju. Ali, pod uslovom da svako dobije dovoljno informacija da li njemu treba i koliko dugo da troši ovakvu terapiju – poručuje na kraju doktorica Biljana Maksimović.

Gdje sve pomaže ćurekot?

Čurekotovo ulje ima djelotvorni učinak na preko 40 zdravstvenih stanja, te više od 20 faramakoloških različitih djelovanja. Ovo su samo neka oboljenja na koje ljekovito djeluje ovo crno sjeme:

Dijabetes

Uzimanjem 2 grama čurekotovog ulja dnevno dolazi do smanjenja glukoze u krvi, povećanja inzulinske rezistencije, povećanja funkcije beta ćelija i smanjenja glikosilat hemoglobina, čiji poremećaj u organizmu dovodi do razvijanja dijabetesa.

Muška i ženska neplodnost

Sjeme čurekota se također koristi kao lijek za terapiju neplodnosti, odnosno povećanje pokretljivosti spermatozoida kod muškaraca i proizvodnje jajnih ćelija kod žena. Isto tako, potiče uravnoteženje menstrualnih ciklusa kod žena, ali i laktaciju porodilja.

Gastro-intestinalni problemi

Sjeme čurekota olakšava gastro-intestinalne poremećaje. Sadrži eterično ulje nigellone koje pomaže da se temeljito očistiti želudac. Također, stimuliše žuč, dakle, pomaže daljnjoj probavi hrane.

Isto tako, preporučuje se za konzumaciju kod opstipacije, pri čemu je najbolje da se jedna kašičica ulja pomiješa s mlijekom. Istraživanja pokazuju da redovnim uzimanjem čurekotovog ulja uz trojnu terapiju bolesnika oboljelih od čira želudca, dolazi do znatno bržeg saniranja infekcije Helicobacter pylori.

Regulacija tjelesne težine

Određene studije pokazuju da se konzumiranjem čurekotovog ulja smanjuje apetit, a što je posljedica njegovog djelovanja da smanjuje nivo šećera u krvi. Osim toga, ubrzava metabolizam i pomaže u boljem probavljanju hrane.

 Sniženje krvnog pritiska i masnoće u krvi

Čurekotovo ulje je izrazito popularno na Bliskom istoku kao lijek protiv visokog krvnog pritiska. Osim što ga se koristi konzumiranjem, nekoliko studija pokazuje njegovu djelotvornost i kroz masiranje tijela uljem. Naravno, ne smije se prestati uzimati propisana terapija. Razlog djelovanja na krvni pritisak, ali i regulisanje masnoće u krvi je taj što čurekotovo ulje sadrži 57,9% esencijalne linolne kiseline (Omega-6 masna kiselina) visoke nutritivne vrijednosti koju ljudski organizam ne može sam proizvesti. Ona ima brojne protektivne uloge. Jedna od njih je povećanje „dobrog holesterola“, HDL u tijelu. On pomaže redukciji triglicerida u tijelu. Pri tome, za razliku od konvencionalnih lijekova, nema negativnih sporednih djelovanja.

Uticaj na tumorska tkiva gušterače, debelog crijeva, prostate

Čurekotovo ulje doprinosi prevenciji raka jer sadrži eterično ulje timokinon koji pomaže u borbi protiv ćelija raka. Istraživanje je, također, pokazalo da čurekotovo ulje pomaže u borbi protiv raka gušterače, upravo zbog timokinona koji ne samo da uništava tumorske ćelije nego i pomaže pri sintezi zdravih ćelija. Rezultati istraživanja koje je provela dr. Hwyda Arafat na Kimmel Institutu za rak na Jeffersonu su pokazali da se tretiranjem raka gušterače sa čurekotovim uljem, uništilo čak 80% ćelija tumora. Dr. Arafat je dokazala pozitivan učinak i na tumore prostate i debelog crijeva, kroz njegov antioksidativni i protiv upalni utjecaj.

Crni kim se u bilo kojem obliku preporučuje osobama koje imaju nasljedni faktor za neki tumor ili karcinom. Preporučena doza konzumacije je 20 kapi čurekotovog ulja nakon jela, tri puta na dan

Uticaj na imunološki sistem

Imunološki sistem je sistem organa koji štiti organizam od napada stranih mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica i parazita), njihovih hemijskih supstanci (toksina), kao i vlastitih izmjenjenih (npr. tumorske) i istrošenih stanica. Unutar imunološkog sistema postoje tzv. T stanice, koje orkestriraju odgovor imunološkog sistema na maligne ili inficirane stanice tako što proizvode ćelijski imunološki odgovor, odnosno ubijaju maligne ćelije ovisno o njihovom broju ili onoga što mi zovemo „jačina/snaga imunološkog odgovora“.

Autoimune bolesti

Istraživanja pokazuju da konzumiranjem čurekotovog ulja dva puta dnevno kroz četiri sedmice dolazi do povećanja T ćelija čak za 72%, te B ćelija koje su proizvođači antitijela. Ovo je posebno važno kod auto-imunih bolesti kao što su reumatoidni artritis, lupus, Kronova bolest, celijakija. Ali i tumori, dijabetes, astma, migrene, poremećaji krvnog pritiska (hipo/hipertenzija).

HIV

Prema dr. Garyu Nullu, koji se bavi istraživanjem ljekovitosti ove biljke – začina, čurekotovo ulje je najvažnije ulje koje možemo unijeti u naš organizam. Svaki put kada uzmemo ulje, ističe dr. Gary, stimulišemo imunološki sisitem na proizvodnju T ćelija.

Ovo otkriće je od izuzetne važnosti za HIV pozitivne bolesnike čiji organizam uopće nema odbrambenog sistema. Njegova posljednja istraživanja pokazuju da redovnim konzumiranjem čurekotovog ulja, uz ostalu propisanu terapiju, dolazi do uništavanja virusa HIV-a.

Isto tako, istraživanja pokazuju da ima izrazito važnu ulogu u liječenju Alzhaimerove bolesti i hepatitisa C.

Čurekotovo ulje stimuliše i stanice koštane srži za 250%, povećava produkciju interferona/bjelančevina koji su od velike važnosti za imunološki sisitem, te  sprječava razmnožavanja ćelija raka (50%-tno usporavanje razvoja).

Epilepsija

U studiji učinjenoj 2007. godine, a u koju su uključena djeca koja imaju epilepsiju, jasno se vidi pozitivan učinak čurekotovog ulja na ovu bolest. Naime, uz konvencionalni tretman lijekovima i čurekotovo ulje dolazi do bržeg oporavka mozga, čak i izlječenja epilepsije, u odnosu na grupu djece koja je liječena samo s konvencionalnim lijekovima.

 Astma

Timokinon, jedan od glavnih sastojaka čurekotovog ulja, ima značajan utjecaj na izlječenje astme. Naime, dokazana je njegova antiasmatična uloga u dišnim putevima kroz redovito korištenje. Isto tako, kapsule čurekota pozitivno djeluju na akutni tonzilofaringitis, posebno onaj virusnog karaktera.

Takođe, poboljšava imunološke efekte, pomaže kod alergija na polen i prašinu, kod neurodermitisa, astme, infekcija i drugih bolesti.

–         Ulje čurekota se može koristiti kao dodatak ishrani do 3 grama dnevno (za zdrave osobe, a pri liječenju prema uputstvu za doziranje), mišljenje je dr. Schleichera s Odjela za imunologiju u Münchenu.

MRSA

MRSA je termin koji se odnosi na Metaciklin-resistant Staphylococcus aureus, odnosno zlatni stafilokok otporan na metaciklin. Zajednički je to naziv za vrste zlatnog stafilokoka otporne na širok spektar antibiotika, te ih je zato teško liječiti. Čurekotovo ulje ima dokazan antibakterijski učinak na izolate koji su MRSA rezistentni. Dakle, uništava ove bakterije.

Alergije, psorijaza, neurodermatitis

Čurokotovo ulje daje izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija koju je sproveo njemački imunolog dr. Schleicher bilježi se da je čorokotovo ulje kod 85% od 600 alergičara pokazalo uspješne rezultate.

U slučajevima alergije i psorijaze, ulje čurekota reguliše imunološki sistem.  Stabilizira funkcije T-stanica i antitijela, te tako smanjuje pretjeranu imunološku reakciju.

Čurekot smanjuje upalne procese i time umanjuje simptome alergije. Na taj način djeluje i na uzrok (imunitet) i posljedicu (simptomi) – smanjuje osjećaj boli i povišenu temperaturu tijela, te sprječava razvoj škodljivih mikroba. Zbog “pametnog djelovanja” na imunitet ulje čurekota se preporučuje i kod ostalih autoimunih bolesti.

Sjemenke crnog kima pomažu u liječenju i tretmanu kožnih bolesti poput akni i psorijaze. Maska od samljevenih sjemenki crnog kima i meda odlična je za tretman masne kože sklone aknama i pomaže zacjeljivanju manjih ožiljaka od akni. Kreme na bazi sjemenki crnog kima djelotvorne su za tretman ekcema, psorijaze, akni, te za podmlađivanje kože.

Perut, nokti…

Ulje čurekota čini nokte sjajnijima i jačima, sprječava ispadanje kose, djeluje na uklanjanje peruti, hrani suhu kožu te regenerira suhe ćelije kože.

 RECEPTI: Kako koristiti ulje čurekota za određene bolesti?

Ulje čurekota (crnog kima) može se koristit za na različite načine. Ovo su najdjelotvorniji recepti:

IMUNITET – 5 minuta prije doručka i večere uzeti jednu čajnu kašičicu ulja i zaliti sa 1/2 čaše vode u kojoj je rastopljena supena kašika meda.

RAK – Za uništavanje tumorskih ćelija, potrebno je promiješati kašiku ulja s medom i popiti to pola sata prije obroka, dok se za dijabetičare savjetuje također ova kombinacija, ačo ke oni trebaju uzimati dva puta dnevno.

DIJABETES – 15 minuta prije doručka i večere uzeti jednu kafenu kašiku ulja, pomiješanu s jednom čašom čaja od cimeta. Upozorenje: obavezno izmjeriti vrijednost šećera prije i poslije (pola sata) uzimanja terapije. Ukoliko je šećer niske vrijednosti, terapija se ne uzima.

EKCEMI I GLJIVICE – Uzeti 10 ml ulja čurekota, 10 ml konopljinog ulja i 10 kapi eteričnog ulja palmarose. Pomiješajte ulja i nanesite na čistu kožu zahvaćenu ekcemom ili gljivicama jednom ili dvaput dnevno ili po potrebi, kad osjetite jači svrbež.

DIJAREJA – Pomiješajte kašiku ulja čurekota s jogurtom i popite ga dva puta dnevno.

SUHI KAŠALJ, BRONHITIS – Piti 3×1 supenu kašiku ulja + dvije kašike staviti u čašu vrle vode i udisati. Uz to možete i namazati uljem leđa i prsa.

PREHLADE I GRIPE – Kombinaciju meda i ulja čurekota popijte nakon obroka, a ako vam je začepljen nos, nekoliko kapi ulja nakapajte u nosnice.

ASTMA – Jednu malu kašiku usitnjenog crnog kima, dvije izdrobljene čehne bijelog luka i dvije kašike meda, pomiješati. Svakoga jutra na prazan stomak uzeti po jednu malu kašiku sirupa u periodu od tri nedelje.

UPALA NOSNIH ŠUPLJINA, BRONHIJALNA ASTMA – pet puta dnevno namazati unutrašnjost nozdrva uljem od čurekota, jako udahnuti i izbaciti šlajm na usta (nekoliko puta). Terapija traje tri dana.

GUBITAK KOSE – Istrljajte tjeme limunovim sokom, pričekajte 15 minuta, a zatim šamponirajte, isperite i osušite kosu. Nakon toga namažite tjeme uljem čurekota. Ponavljajte postupak nekoliko sedmica.

Pomaže i smjesa ulja čurekota i maslinovog ulja, u jednakom omjeru. Namažite ovu kombinaciju na kosu, ostavite da stoji sat vremena i zatim dobro isperite.

REUMATOIDNI ARTRITIS – ugrijte ulje i namažite dijelove tijela koji vas bole. Zatim popiti jednu veliku kašiku ulja. Terapija traje 14 dana dva puta dnevno.

SRCE I SUŽENJE KRVNIH AORTI – Ujutro i navečer piti po jednu kašičicu (za čaj) ulja s toplim napitkom (čaj, mlijeko…).

NERVOZA – jedna mala kašika ulja s findžanom kafe.

MALAKSALOST – jedna supena kašika ulja + sok od narandže. Piti 10 dana izjutra.

POBOLJŠANJE PAMĆENJA – jedna mala kašika ulja sa 100 ml čaja od nane. Piti 10 dana.

FACIJALNA PARALIZA I TETANUS – Udisanje isparenja nastalih usipanjem ulja čurekota u ključalu vodu, pomaže kod facijalne paralize i tetanusa, kao i u otklanjanju njihovih uzroka.

ZUBOBOLJA – Uspite pola čajne kašike ulja čurekota u toplu vodu te dobijenom smjesom isperite usta, a zatim nakapajte ulje na bolni zub. Ovaj postupak efikasno ublažava zubobolju.

BUBREZI – Samljeti 1/4 kg čurekota (u zrnu) i pomiješati sa 1/4 kg meda. Piti izjutra prije jela dvije kašike ove smjese sa 1/2 čaše tople vode i jednu kafenu kašiku čurekotovog ulja.

PSORIJAZA – Oboljelo mjesto namazati jabukovim sirćetom, a nakon toga uljem od čurekota. Terapija traje 15 dana. Ukoliko bude potrebno da se nastavi, napravi se pauza od 10 dana, a zatim se ponovi.

ŽENSKE BOLESTI – jednu kafenu kašika ulja s čajem zaslađenim jednom kašikom meda piti pet puta dnevno. Terapija traje 40 dana.

PROLJJV: Čajnu kašiku ulja čurekota uspite u čašu jogurta i promiješajte. Ovu smjesu uzimajte dvaput dnevno sve dok simptomi proljeva ne nestanu.

LJEPOTA – Namazati lice mješavinom jedne kašike ulja od čurekota i jedne kašike maslinovog ulja. Nakon jednog sata oprati lice sapunom i vodom.

POVRAĆANJE I MUČNINA – jednu malu kašiku mljevenih karanfilića pomiješati s jednom supenom kašikom ulja, popiti s čašom čaja od nane. Piti tri puta dnevno.

BRADAVICE – Bradavicu namazati uljem, a zatim popiti jednu kafenu kašiku ulja. Terapija se koristi tri puta na dan (15 dana). Ukoliko bude potrebno da se nastavi, napravi se pauza od 10 dana, a zatim se ponovi.

GLAVOBOLJA – tri puta dnevno uljem namazati čelo, sljepoočnice i iza ušiju. Ujutro popiti jednu čajnu kašičicu ulja prije jela. Terapija traje tri dana.

KISELINA I STOMAČNE TEGOBE – jedna čaša mlijeka i jedna supena kašika ulja tri puta dnevno.

KAKO SAMI DA NAPRAVIMO MELEM OD ČUREKOTA I MEDA

Kada čurekot (crni kim) pomiješate s medom, dobićete melem za organizam koji je efikasan u jačanju imunološkog sistema i tretmanu mnogih bolesti.

Ljekovitu smjesu meda i čurekota vrlo jednostavno možete napraviti sami, a dovoljno je da zdrobite sjemenke čurekota i pomiješate ih s prirodnim medom.

Preporučuje se kozumiranje od jedne do dvije male kašike meda s čurekotom svako jutro, na prazan stomak ili prije obroka. Ovaj med mora se konzumirati drvenom ili plastičnom kašikom. Ako vam je smjesa jaka, možete je zaliti šoljicom nekog toplog napitka.

Med s čurekotom smanjuje povišen krvni pritisak i time doprinosi zdravom funkcionisanju kardiovaskularnog sistema, doprinosi zdravlju pluća i gornjeg raspiratornog sistema, a pokazao se kao vrlo efikasnim kod liječenja astme i bronhitisa. Med s čurekotom koristi se i kod liječenja bolesnih bubrega te psorijaze kod djece.

Odličan je i za liječenje akni, alergija, nadimanja, stomačnih tegoba, celulita, prehlade, bolova u zglobovima, upale desni te nedostatka koncentracije. Čurekot se u alternativnoj medicini koristi i za liječenje impotentnosti i teških oblika neplodnosti.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *