Press "Enter" to skip to content

SKANDALOZNA IZJAVA KARAMATIĆA: TURSKI ZULUM JE UJEDINIO SRBE I HRVATE, ŽELIM USPOSTAVU HERCEG-BOSNE

Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Mario Karamatić u nedjelju je rekao da je “turski zulum” ujedinio Hrvate i Srbe u Bosni i Hercegovini.

Karamatić je govoreći za ATV istakao kako smatra da je hrvatska politika ustvari “politika kompomisa, pravdanja i popuštanja” i da se on sa tim ne slaže.
“Ja se nikome ne pravdam i u Sarajevu su šokirani kada kažem da se zalažem za uspostavu ‘Herceg-Bosne’ i da se ponosim svojim učešćem u domovinskom ratu. I kažem da meni ta država Bosna i Hercegovina, kako je oni nazivaju, ne znači puno”, rekao je Karamatić te dodao kako ima poznata izjava od Josipa Pejakovića u kojoj kaže da je teritorija ono gdje žive ljudi, stoka i ostali. “Hajmo se dogovoriti jesmo li ljudi, stoka ili ostali”, rekao je Karamatić.
Karamatić je rekao da su bošnjačka politika, ali i politika međunarodne zajednice, uspjele što niko nije u historiji – pomiriti Srbe i Hrvate u Bosni i Hercegovini..
“Nas je prisilio da budemo zajedno. To ne razumiju mnogi u Beogradu i Zagrebu. Paničan je strah u Zagrebu šta ako se otcijepi Republika Srpska, kao doći će Srbija 50 km od Zagreba. Pa ko sad živi u Gradišci? Nisu Klingonci. To su historijske boljke i teško je to ljudima objasniti. Nas u BiH je natjerao turski zulum”, kazao je ovaj političar.

Karamatić je objasnio kako je hrvatski predsjednik Zoran Milanović od ljevičara postao izrazito desničarski političar i za to je optužio bošnjačku politiku. Karamatić je odgovorio da je Milanović shvatio da su ga u Sarajevu pokušali napraviti budalom i da je u BiH nemoguća uspostava građanske države.
“On je to uvidio. On je razumio šta se ovdje događa, da ovdje nema mogućnosti uspostave građanske države jer je to ‘unitarističko-islamistička’ priča i on ne želi uspostavu jednog halifata u srcu Evrope”, zaključio je Karamatić.

Karamatić je prokomentarisao i najavljene izbore u BiH. Član Predsjedništva HNS rekao je kako je on lično protiv bojkota izbora, a zatim je uputio poruku Bošnjacima, ako ponovo izaberu “hrvatskog člana Predsjedništva BiH”.

Imamo mehanizme. Zadržat ćemo Novalića (na mjestu federalnog premijera) još četiri godine, kazao je kroz smijeh član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Mario Karamatić.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *