Press "Enter" to skip to content

Skandalozno: Pokrivenim ženama zabranjen ulazak u školu u Đakovici

Bivši ministar pravde i član Alijanse za budućnost Kosova Selim Selimi reagovao je na postavljanje znaka o zabrani nošenja marame u srednjoj tehničkoj školi u Đakovici, poručivši da su vjera i pravo na vjerovanje ljudska prava i da svaka zabrana predstavlja njihovo kršenje.Prema njegovim riječima, svakom čovjeku treba dozvoliti pravo da vjeruje.

“Nošenje marame i pravo na vjerovanje su ljudska prava. Svaka zabrana nošenja marama u javnim institucijama predstavlja kršenje ljudskih prava. Svaki čovjek ima pravo na vjeru“, napisao je Selimi na Twitteru.

Podsjetimo, Đakovicu predvodi upravo Alijansa za budućnost Kosova, a i predsjednik je iz ove stranke Ardian Gjini.

Predsjednik Islamske zajednice Kosova, muftiju Naim Ternava osudio je čin direktorke srednje škole „Nexhmedin Niksha“ u Đakovici, koja je na ulazu u školu postavila znak zabrane ulaska pokrivenim ženama, uz znakove zabrane pušenja, unošenja oružja i šminke.

Prethodno je predsjednica Socijademokratske unije i poslanica Skupštine Kosova Duda Balje reagovala na postavljanje tog znaka, uz objavu fotografije na kojoj se vide ta upozorenja. Balje se putem Facebooka obratila direktorici Srednje tehničke škole “Nexhmedin Nixha” u Đakovici Florentini Gjergjaj pitanjem na osnovu kog Ustava ili zakona je postavila simbole zabrane.

“Slažem se sa nekim od njih, ali sa simbolom djevojke sa maramom i poređenje simbola na ovaj način je skandalozno i ​​uvreda za svakog građanina i našu Republiku, ne isključujući vjerska uverenja”, napisala je Balje.
Nažalost, na Kosovu se i ranije dešavale ovakve skandalozne zabrane. Prije nekoliko godina bilo je zabranjeno ulaziti u školu učenicama koje nose hidžab.
Saff

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *