Press "Enter" to skip to content

Sladić objavio prognozu za jesen: “Idealno da idealnije ne može biti”

“Kad jesen zamuti, sve rijeke u Bosni…”, “Kad dođe oktobar, i kiše padaju…” – tako glase stihovi pjesama našeg poznatog bosanskohercegovačkog kantautora Hajrudina Harija Varešanovića koje po samom nastupanju jeseni barem jednom preslušamo, a koje možemo i povezati sa desetim mjesecom u godini, asocirajući nas na duge jesenje kiše i tmurne oblake.

Piše: Nedim Sladić za N1

Nemam ništa protiv Harija. Štaviše, jedan mi je od dražih muzičara, ali stihovi i meteorološka realnost oktobra u ovoj nadasve čudnoj 2022. godini su dijametralna suprotnost.

Ovog oktobra niti su rijeke previše mutne, niti previsoke, a koliko to god suludo zvučalo, još se može razmišljati i o kupanju u moru, pogotovo uzmemo li u obzir da se prema zvaničnim mjerenjima temperatura mora danas duž Jadrana drži na vrijednostima oko 21 ºC, a zraka između 22 i 25 ºC.

Stoga nekima ova konstatacija ide u korist, a nekima bi se moglo subjektivno čak i činiti da je trenutno more i toplije nego u jeku ljetne sezone. Razlog je jasan – vrlo mala, ili gotovo nikakva temperaturna razlika, a tijelo ne odveć pregrijano. Ako još na to dodamo da je UV indeks pao na umjerenu vrijednost, sunčanje postaje još bezbjednije nego u julu, a ako niste ljubitelj gužvi, svi faktori idu u vašu korist. Sumirano – idealno da idealnije ne može biti.

A neće se žaliti ni oni koji more mijenjaju za grad ili planinu – topli napici se i dalje mogu popiti na terasama, a suhe planinske staze pogoduju planinarima da uživaju u raskošnim bojama jeseni koje sada polako dostižu svoj vrhunac.

Rijetko kad smo svi dobitnici, a u trenutnom ozračju od kojeg svi strahujemo, topli dani pogoduju i uštedama, budući da nam je bitan svaki metar drva, svaki kubik potrošenog plina te kilowatsat električne energije.

No, vratimo se brojkama iz prošlosti i analizi vremena za naredni period.

Iako je septembar počeo postepeno popravljati hidrološku situaciju u našoj zemlji sa prijeko potrebnim padavinama, čini se da je oktobar odlučio igrati po pravilima koje smo imali tokom proljetnih i ljetnih mjeseci, tj. slijediti sušniji ritam. Kako bismo to najbolje dočarali, dovoljno je vidjeti da je količina padavina u Sarajevu znatno ispod prosjeka, a u prvih 17 dana mjeseca oktobra prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda palo je svega 9,7 mm, i to zahvaljujući padavinama s početka mjeseca.

Inače, prosječna mjesečna norma desetog mjeseca iznosi 76,6 mm, što će, prema trenutnim prognozama biti gotovo nemoguće dosegnuti. Ipak, ruku na srce, ovo nije najsušniji oktobar u znanoj meteorološkoj historiji. Sušniji od ovoga zabilježeni su 1965. i 1995. godine kada je u gradu zabilježeno svega 0,9 mm.

Iako 1995. ne djeluje previše daleko s ove distance, najbliži suhi oktobar koji smo imali je zabilježen 2019. godine kada smo imali neprekidni niz od skoro 20 dana bez ikakvih padavina (u periodu između 10. i 28.10) s temperaturama zraka koje su se kretale od 23 do 30 ºC, a spomenimo i to da je broj sunčanih sati odgovarao junskom prosjeku (u Sarajevu čak 233 sunčana sata).

Sunčanih sati ne manjka ni ovog oktobra, a neće ih manjkati ni u danima koji su ispred nas, no ipak u manjoj količini nego ovog vikenda.

Na vremenskoj karti možemo primijetiti prve znake slabljenja termobaričkog grebena po visini i anticiklone u prizemlju koje nam omogućuju stabilne vremenske prilike, odnosno pretežno sunčano vrijeme koje smo imali tokom proteklih dana, a što nam obično nagovještava prve naznake promjene vremena koja se neće previše osjetiti. Krivac narušavanja grebena je premještanje visinske doline koja se od Škotske preko Skandinavskog poluotoka premješta dalje na istok, a uz nju je vezana i fronta u prizemlju koja nije odviše jaka, a glavnina njenog utjecaja zadržava se znatno sjevernije od nas.

U takvim okolnostima u našu zemlju će sredinom sedmice tek pristići manje količine vlažnijeg i malo hladnijeg zraka sa sjevera, što će usloviti postepeno povećanje oblačnosti prema kraju dana. Uzimajući u obzir prethodno suho tlo i snažno polje anticiklone, šanse za rijetku i slabu kišu su minimalne te će većina područja ostati suha.

Suzbijanje bilo kakvih bitnijih padavina u srijedu potvrđuje i neposredno jačanje zračnog pritiska u prizemlju sa sjeverozapada po odmicanju fronte na istok, s kojim se u početku zadržava svjež, ali i ne odviše vlagom bogat zrak, a s odmicanjem polja anticiklone prema istoku zahvaljujući poremećaju nad istokom Atlantika i u blizini obala Velike Britanije, od petka ponovo će u našu zemlju početi pristizati i sve topliji, ali postepeno i vlažan zrak, što će biti uvod u nešto oblačniji prvi dan vikenda, a nagovijestit će je najprije oni visoki tanki prozirni oblaci nalik pramenu kose.

Čini se s ove distance kako i za vikend konkretnijih padavina nema u većem dijelu zemlje, izuzev područja Krajine gdje je vjerovatnoća, iako i dalje mala, nešto veća. No, budući da položaj ciklone nad obalama Velike Britanije je i dalje dosta neusaglašen, svako dalje njeno pomjeranje može imati posljedicu da se padavine koje se prognoziraju u centralnoj Europi premjeste južnije ili sjevernije pa ostaje da se sinoptika i dalje prati.

U najkraćem, u utorak pretežno sunčano. Ujutro po kotlinama i uz riječne tokove uz rijeku Sanu, Savu, Unu, Drinu, Vrbas i Bosnu ujutro i dio prijepodneva će biti magle. Jutarnja temperatura većinom od 4 do 10, na jugu do 14, a dnevna od 20 do 28 ºC.

U srijedu s približavanjem frontalnog poremećaja koji se zadržava glavninom sjevernije od nas postepen porast oblačnosti sa sjevera u drugom dijelu dana, a koji će veći dio Bosne zahvatiti prema kraju dana i večernjim satima. U Hercegovini ostaje pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 5 do 9, na jugu do 14, a dnevna od 19 do 25 ºC.

U četvrtak po odmicanju poremećaja na istok i s jačanjem zračnog pritiska smanjenje naoblake i postepeno ponovo sunčanije, a u petak sunčano uz visoke prozirne oblake.

Dnevna temperatura zraka u četvrtak pod utjecajem sjevernog visinskog strujanja niža i u Bosni većinom od 16 do 21, na jugu do 25 ºC, dok u petak s promjenom strujanja i pritjecajem toplijeg zraka ponovo temperature kreću većinom od 20 do 25 ºC.

Pogledamo li proračune 31 članice američkog prognoznog modela GFS i 51 članice europskog prognoznog modela ECMWF, primijetit ćemo kako bitnijih padavina nema barem do 24.10. (donji dio x-ose), a temperaturno ostajemo iznad prosjeka, gdje crvena linija označava višegodišnju klimatsku normalu 1981-2010. Sve iznad crvene linije upućuje na nastavak iznadprosječne toplote koja će nas pratiti izgledno do kraja mjeseca. 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *