Press "Enter" to skip to content

Slovenija objavila nove drastične mjere, uvode djelomični lockdown

SLOVENSKA vlada je objavila nove drastične mjere zbog epidemije koronavirusa.

Od ponedjeljka će se škola od petog razreda osnovne škole naviše održavati na daljinu. Od petka se uvodi se i ograničavanje kretanja između crvenih statističkih regija u Sloveniji, kojih je sedam. U tim će regijama nošenje maski biti posvuda obvezno, ograničit će se rad određenih uslužnih i sportskih djelatnosti i zabraniti okupljanje više od deset ljudi, javljaju slovenski mediji.

Ove se mjere uvode nakon što Slovenija danima ima visoke brojke novozaraženih koronavirusom. Danas ih je bilo 707, najviše dosad.

Premijer Janez Janša predstavio je nove mjere za suzbijanje širenja novog koronavirusa.

“Nalazimo se između narančaste i crvene faze. Trenutno imamo sedam statističkih regija koje su crvene, pet narančastih i žutih,” uvodno je rekao Janša. Prema njegovim riječima, vlada je na sjednici odlučila da će se neke mjere koje je donijela primijeniti na cijelu zemlju, a neke selektivno na regije s lošijom epidemiološkom slikom.

“Mjere su usvojene danas, sutra će biti objavljene u službenom glasilu. Neke će stupiti na snagu u petak, druge u ponedjeljak”, dodao je Janša.

Kako je objasnio Jelko Kacin, mjere vezane za školovanje stupaju na snagu u ponedjeljak, a ostale na snagu u petak.

Djelomični lockdown se uvodi u regijama u kojima je stanje najgore, a mjere za škole će vrijediti u cijeloj zemlji

Drastične mjere koje podrazumijevaju i djelomični lockdown neće se, dakle, primijeniti na cijelu zemlju, nego na one regije u kojima je stanje najgore.

Mjere koje se primjenjuju na sve stanovnike odnosno cijelu Sloveniju su ponovno uvođenje učenja na daljinu za više razrede osnovnih škola (od 5. razreda) te za sve razrede srednje škole (stupa na snagu u ponedjeljak). Visokim učilištima i sveučilištima već je ranije preporučeno da na taj način organiziraju što više pedagoških procesa.

Ocijenjeno je da dosadašnje mjere i restrikcije nisu dale željeni rezultat, pa treba uvesti nove koje bi na snazi trebale biti najmanje dva tjedna.

Slovenska vlada u srijedu je također  prihvatila zahtjev turističkog sektora da tzv. besplatni turistički bonovi koji su građanima podijeljeni radi spašavanja sezone mogu koristiti i početkom iduće godine.

Do sada ih je iskoristilo oko polovice građana,. Zbog rasta zaraza i  mogućnosti da dođe do zatvaranja hotela  i drugih turističkih kapaciteta zbog epidemije vlada se odlučila  za produženje  rok za njihovo korištenje na iduću godinu iako ih je  po zakonu kojim su bonovi uvedeni njih trebalo iskoristiti najkasnije do kraja ove godine.

Index.hr

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *