Slovenija želi uskoro da prizna Palestinu kao nezavisnu državu, izjavio je danas šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec.

“Svi (druge zemlje članice EU) podržavaju slovenački pristup koji će se dogoditi ako parlament usvoji prijedlog za priznanje palestinske države”, rekao je Erjavec u izjavi za POP TV.

Erjavec je govorio u Briselu gdje je u posjeti evropskim institucijama danas bio palestinski predsjednik Mahmud Abas koji je zatražio od svih članica EU da priznaju Palestinu kao državu.

Devet zemalja EU je zvanično priznalo Palestinu. Jedina zemlja koja je to učinila u sastavu Unije je Švedska, dok su ostale to učinile prije članstva. Te zemlje su Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar.

Spoljnopolitički odbor slovenačkog parlamenta će se sastati u Ljubljani 31. januara na kojem će razmotriti prijedlog o priznavanju Palestine i proslijediti ga parlamentu na usvajanje. Glasanje bi moglo da bude u martu ili aprilu.

“(Slovenačkim) priznavanjem države Palestine, bi se ojačala pozicija Palestinaca u mirovnom procesu na Bliskom istoku”, dodao je Erjavec koji je danas imao bilateralni sastanak sa Abasom.

(Izvor: N1)

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara